Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sam 15, 16-23, Mk 2, 18-22

V 3  hlave knihy Kazateľ, veršoch 2-8 čítame:

Všetko má svoj čas a svoju chvíľu každé úsilie pod nebom.

Svoj čas má narodiť sa, svoj čas má zomrieť,

svoj čas má vysádzať, svoj čas má sadenice vytrhať.

Svoj čas má zabíjať, svoj čas má liečiť.

Svoj čas má váľať, svoj čas má stavať.

Svoj čas má plakať, svoj čas má smiať sa.

Svoj čas má zarmucovať sa, svoj čas má tancovať.

Svoj čas má rozhadzovať kamene, svoj čas má zbierať kamene.

Svoj čas má objímať sa, svoj čas má zdržovať sa objatia.

Svoj čas má hľadať (niečo), svoj čas má niečo stratiť.

Svoj čas má (niečo) si uschovať, svoj čas má niečo odhodiť.

Svoj čas má trhať, svoj čas má zašívať.

Svoj čas má odmlčať sa, svoj čas má prehovoriť.

Svoj čas má milovať, svoj čas má nenávidieť.

Svoj čas má vojna, svoj čas má pokoj.

Vyzerá to, len ako básnicky tvorba, ktorá len popisuje veci, bez nejakého efektu pre nás. Možno niekto z toho môže vyčítať, že máme niečo predurčene a tak sa musíme správať a nemôžme sa tomu vyhnúť.

Ale je tam jedna veta, ktorá nás môže dosť pobúriť. Svoj čas má zabíjať, svoj čas má liečiť. Kedy môžeme zabíjať? Toto by sa ešte dalo vykrútiť, že nejde o zabíjanie ľudí a ak, tak napríklad v sebaobrane.  

Ale čo prvé čítanie! Je veľmi zložité a ťažké. Nevyhovuje našim postojom zošľachteným evanjeliom.

Prvú časť chápeme a možno sa v nej aj nájdeme. Veď je nám jasne, že Saul hľadal osly a našiel kráľovstvo. Bez zásluh ho Samuel pomazal za kráľa. A Saul sa spreneveril svojmu poslanie. Ta badáme niekedy aj my na sebe. Nie sme kráľmi, ale zašantročenie Božích darov je rovnako zradou ako u Saula.

Ako však porozumieť tomuto: A Pán ťa poslal na cestu so slovami: ‚Choď, pozabíjaj hriešnikov, Amalekitov; bojuj proti nim, kým ich nevyhubíš.‘ Prečo si teda nepočúvol Pánov hlas, ale vrhol si sa na korisť a urobil si, čo sa Pánovi nepáči?“ Nechápeme ako mohol Boh poslať pozabíjať Amalekitov aj keď by boli hriešnici. Pravdaže, chápeme, že Saul sa spreneveril Bohu tým, že zabíjal pre korisť. Dokonca sa vyhováral, že to robil preto, aby to mohol priniesť Bohu ako obetu.

To rozumieme, že sa to nemohlo páčiť Bohu. Urobiť násilie, lúpež a z toho obetovať Bohu, je nehoráznosť.

Ježišovi sa nepáčil dokonca ani pôst pre pôst. Ako nejaké „rekordmanstvo“. My sa postime, nech sa posti a aj iní. Ježišovi vyčítajú: Prečo sa Jánovi učeníci a učeníci farizejov postia, a tvoji učeníci sa nepostia?“ My sa postíme, prečo sa nepostia aj iní. Je to o vzťahu k Bohu? Zďaleka nie.

Priblížme si to vzťahom v rodine. Dcéra alebo syn hovoria: Ja ťa opatrujem, ja sa pre teba obetujem, ja sa o teba starám... Prečo sa nestará brat, sestra? Je to prejav lásky? Potešilo by to rodičov? Koľkokrát sa to aj stáva a dokonca sa súrodenci preto aj hnevajú. 

Veľa veci z toho nechápeme, ale podstatu asi.

Turzovka, Dom sv. Jozefa 15.1.2018