Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Jn 3, 11-21, Jn 1, 43-51 

Čo ste počuli (zapamätali si) ako prvé z evanjelia vôbec?

Ak sa ja pokúšam rozpomenúť, neviem. Aj keď som miništroval od prvej triedy (či práve preto) a počúval dosť evanjelia, neviem sa rozpamätať na oslovujúcu stať. Skôr z kázni. Ba, po dlhšom uvažovaní som si spomenul, že to asi bude veľkonočné evanjelium. Vynára sa mi: Ale Ježiš urobil ešte veľa iného. Keby sa to všetko malo dopodrobna opísať, myslím, ani na celom svete by nebolo dosť miesta na knihy, ktoré by bolo treba napísať (Jn 21:25). Žiaka asi upútali knihy.

A prvé z ohlasovania viery? Staršia sestra, keď som ešte ani nechodil do školy, mi vysvetľovala z katechizmu obrázok o Mojžišovi a horiacom kríku, ako sa musel vyzuť. Zachytila ma vtedy veľkosť Boha, že sa Mojžiš musel pred nim vyzuť!  (Už som to publikoval).

Vieme čo prvé počuli poslucháči apoštola Jána: Milovaní, toto je zvesť, ktorú ste počuli od začiatku: aby sme jeden druhého milovali. To ako prvé mi nerozprávala ani sestra, ani rodičia, ani ja som to ako prvé nerozprával na hodinách náboženstva, či pri katechizovaní! Možno ste všetci v tej situácii. Rodičia začínajú prežehnaním, nejakou modlitbičkou... Iste nás upozorňovali: Prečo nemáš rád bračeka, sestričku, prečo si taký k ním?..

Čo prvé hovorili o Ježišovi? Filip sa stretol s Natanaelom a povedal mu: „Našli sme toho, o ktorom písal Mojžiš v Zákone a Proroci, Ježiša, Jozefovho syna z Nazareta.“

Teda nebolo to o láske. Dôležite je, čo považovali apoštoli pri hodnotení Ježišovho života! Ján píše: Čo je láska, poznali sme z toho, že on položil za nás svoj život.

Preto nasledovníci Pána Ježiša ako prvé hlásali lásku a ju žili. Preto nečudo, že o prvých kresťanoch sa vyjadrovali: Hľa, ako sa milujú.  

Takže, kdečo sme ako prvé počuli z evanjelií z náboženstva. Dôležite je, že vieme čo je podstatné a čo máme žiť. Preto nezaškodí pripomenúť si to najdôležitejšie: My vieme, že sme prešli zo smrti do života, lebo milujeme bratov. Kto nemiluje, ostáva v smrti. Každý, kto nenávidí svojho brata, je vrah. A viete, že ani jeden vrah nemá v sebe večný život.

Turzovka, 5.1.2018

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.