Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Jn 2, 3-11, Lk 2, 22-35

Osvietenie – pojem, ktorý sa čiastočne používa v umení (inšpirácia, tvorivosť?), viac v náboženstve.

V hovorovej reči? – tu možno pejoratívne.

Kto je, prípadne nie je, osvietený v dnešných čítaniach?

Ján hovorí, že ten kto zachováva jeho prikázania. Presne: Kto miluje svojho brata, ostáva vo svetle a nie je preň pohoršením.

Hovorí aj opačne: Ale kto nenávidí svojho brata, je vo tme a chodí vo tme a nevie, kam ide, lebo tma mu zaslepila oči.

Aj evanjelium dnešného dňa hovorí o osvietení: V Jeruzaleme žil vtedy muž menom Simeon, človek spravodlivý a nábožný, ktorý očakával potechu Izraela, a Duch Svätý bol na ňom. Jemu Duch Svätý vyjavil, že neumrie, kým neuvidí Pánovho Mesiáša.

Z vnuknutia Ducha prišiel do chrámu. Osvietenie tu je ako vnuknutie od Ducha svätého.

Napísal som, že slovíčko osvietenie sa používa najviac v náboženskej terminológii. Určite.

Čo by nás v tejto súvislosti mohlo zaujímať sú stupne rozvoja duchovného života. Rozlišujú sa v nej tri etapy: očistenie, osvietenie a posvätenie (alebo aj zjednotenie – podľa Ignáca z Loyoly). Por. R. Garrigou-Lagrange OP, Tri obdobia vnútorného života, 1960 (I. diel), 1962 (II. diel).

Prvá etapa, to je premáhanie hriechu, je to obrátenie sa od spôsobu života, ktorý je vlastný svetu ku Kristovi.

Osvietenie, to je vzrastanie lásky, ktorá sa rodí vďaka svetlu Zmŕtvychvstalého, ktorý nám zjavuje prítomnosť Boha v nás.

A posvätenie (alebo aj zjednotenie – podľa Ignáca z Loyoly), to je poddanie sa zvykom, ktoré sú vlastné „novému človeku“ (Ef 4, 24), to je vstup do kráľovstva Boha, ktoré „je uprostred nás“ (Lk 17, 21). To je zjednotenie s Kristom.

Toto rozdelenie pochá­dza od východného autora, od Pseudodionýzia Areopagi­ta. Na Západe dostalo pomenovanie: via purgativa, illuminativa, unitiva). Preto sa hovorí o ceste očistnej, osvetnej - osvietenia a spojivej – zjednotenia. Na ceste k Bohu treba sa najskôr očistiť od všetkého, čo dokonalosti pre­káža. Potom sa začína rast v poznávaní pravdy - osvietenie. Nakoniec potom duša túži iba po spojení s Bohom.

Dnes si všímame druhú etapu.

O osvietení sa hovorí zvlášť v súvislosti so sviatosťou birmovania. Pripomenul to Pavol VI. v úvode do obradov birmovania: „Obmýva sa telo, aby sme očistili dušu od hriechu (krst), pomazávame telo, aby sme posvätili dušu (birmovanie), telo poznačujeme krizmou, aby sa posilnila duša, vkladanie rúk zatieňuje telo, aby duša dostala duchovné osvietenie, telo sa sýti Telom a Krvou Krista, aby sa duša nasýtila Bohom (Eucharistia)".

Takéto sviatostné gestá, ako dotknutie a pomazanie olejom, majú neslýchane hlboký obsah vo svetle kresťanskej tradície. Od začiatku gesto vloženia rúk a gesto pomazania plnili najpodstatnejšiu funkciu pri odovzdávaní darov Ducha Svätého pri birmovaní (Waclaw Świerzawski).

Cirkevní otcovia tvrdia, že milosť, ktorej prameňom je vždy Duch Svätý, nie je vlastníctvom duše, ale si ju treba vypro­siť od Boha ako dar. Preto osvietenie alebo vyššie po­znanie Ducha („gnóza“) nerobí kresťanskú vieru zby­točnou. Konečne, podľa učenia Otcov, pravým zna­kom vyššieho poznania, ktoré je ovocím modlitby, je vždy kresťanská láska. Ako sme nakoniec počuli v prvom čítaní.

Takže nelietať v oblakoch, lebo dokonalosť kresťanskej modlitby  a tým aj života, nemožno hodnotiť na základe nejakej vznešenosti gnostického pozna­nia – nejakého osvietenia. Kongregácia pre vieru vydala List biskupom o niektorých aspektoch kresťanskej meditácie, kde upozorňuje na potrebu držať sa tradičného učenia Cirkvi. Dôraz je na kresťanskej praxi. Zdá sa, že je to evidentné poučenie pre dnešok. Nenamýšľať si pre nejaké mystické zážitky, akí sme dokonalí.

Kto je osvietený?

Ján hovorí, že ten kto zachováva jeho prikázania. Presne: Kto miluje svojho brata, ostáva vo svetle a nie je preň pohoršením.

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 29.12.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.