Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 7, 10-14, Lk 1, 26-38

Železo sa v ohni skúša. Láska v čom?

Možno aj v reakcii na oznámenie: Čakám dieťa. Na takýto oznam bývajú veľmi zaujímavé reakcie. Niektorí budúci rodičia sa potešia, je to pre nich tá najšťastnejšia správa. Iní si povedia: No, čo už? Ďalší to považujú za najtragickejšiu vec. Často plánujú zavraždiť nastavajúce dieťa pod srdcom matky, mnoho mužov vtedy opúšťa svoje „lásky“.

Žiadna budúca matka však nedostala oznámenie o materstve tak ako Mária. Anjel jej povedal: „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu meno Ježiš. A nikdy v žiadnom prípade nebolo storočia dopredu oznámené ako to predpovedal prorok Izaiáš: Hľa, panna počne a porodí syna a dá mu meno Emanuel.

Pri tomto oznámení o dieťati sa tiež skúšala láska. A to v rôznych rovinách.

V prvom rade to bola skúška lásky Boha k človekovi. Boh ide do krajnosti – stáva sa jedným z nás. To bola skúška vo vertikálnej rovine – zhora dole. Uvedomujeme si to v adventnej výzve pred Otčenášom: Boh nás tak tak miloval, že nám poslal svojho jednorodeného Syna za Spasiteľa....

Ďalej to bola skúška lásky človeka k Bohu. Ako odpovedá ľudstvo ústami Márie? „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova“. Mária služobnica Božia sa stala vtedy služobníčkou ľudstva. To bola skúška vo vertikálnej rovine – zdola hore.

Bola to tiež skúška lásky Máriinho snúbenca Jozefa – ako vieme obstal. To je rovina horizontálna.

Je to skúška aj našej lásky. V akom zmysle? Nuž, aký je náš postoj k tomuto tajomstvu Božej lásky. Vyberme si pod vplyvom prvého čítania jeden pohľad. Achaz na ponuku od Boha povedal: „Nebudem žiadať, nebudem pokúšať Pána.“ Na prvý pohľad to vyzerá pekné, priam hrdinské. V skutočnosti sa odmietal obracať na Boha. Bol pod vplyvom svojej ženy pohanky Jezabel. Nechce mať nič s Bohom. Ja si žijem svoj život, načo nejaké znamenia.

Môže sa stať, že aj my pod vplyvom pohanských postojov k Vianociam zabudneme na podstatu – znamenie: Boh prichádza a nás to vôbec neosloví.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 2017