Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Mt. 11,16-19.

Všetkým nevyhovieš!

Však máte aj vy takú skúsenosť. Je to samozrejme. Aj nám je niekto sympatický, iný nie. Rovnako tak vnímajú aj nás.

Aj Pán Ježiš nám v dnešnom evanjeliu hovorí, že je ťažké vyhovieť všetkým ľuďom.

Ježišovým rovesníkom nevyhovoval ani prísny askéta Ján Krstiteľ, ani zhovievavý Syn človeka. Ľudia očakávajú Mesiáša, ale majú akúsi vlastnú predstavu o ňom, formujú si ho podľa vlastných túžob, chápania a predstáv.

No - hovorí Pán Ježiš - múdrosť ospravedlňujú jej skutky. To znamená: Božia múdrosť, ktorá premýšľa o pláne spásy a uskutočňuje ho, dáva sa poznať tak prostredníctvom prísneho pokánia Jána Krstiteľa, ako aj skrze milosrdný postoj Ježiša Krista. Tak v skutkoch Jána, ako aj v skutkoch Pána Ježiša, zjavuje sa účinkovanie večnej Múdrosti. Táto Múdrosť dobre vie, kedy žiadať od nás pokánie, vie tiež, kedy nás obdarovať radosťou zo zakúseného milosrdenstva a odpustenia.

          Štyria mudrci mali možnosť vidieť nepochopiteľného Boha. Keď sa znova vrátili na tento svet, boli zmätení. Prvý prišiel domov a chvel sa ako osikový list. Mlčky si ľahol a obrátil tvár k stene. Nechcel ani jesť ani piť. Jeho obličaj zbledla, jeho oči vyhasli. Druhý sa vrhol na zem, pretože ako si myslel, všetko na neho zo všetkých strán padalo. Zakryl si oči, kričal od hrôzy, že ho to zabije, bil hlavou o zem. Nič mu to nepomohlo. Zovšadiaľ na jeho ubolenú hlavu padali balvany, kusy múrov, tony ocele. Nebolo mu pomoci, zošalel. Tretí povedal: „Videli sme niečo, čo nemá hraníc, čo je bez konca. Proti tomu sme len nepatrný prášok, trieska, ktorá sa odlúpla od večnej veci. Sme vydaní ničote. Nič nie sme, všetky naše skutky, i tie sebalepšie, nestoja za nič. Je zbytočne byť svätým, keď svätosťou Boha nikdy nedosiahneme." A otvoril sa všetkým žiadostiam tela a hriechom, prestal veriť a zúfal si. Štvrtý učiteľ sa taktiež dlho nemohol spamätať. Potom povedal: „Beda nám, akí malí sme oproti veľkému a nezmerateľnému Bohu! Akí sme nerozumní proti jeho múdrosti! Akí hriešni proti jeho dobrote a svätosti! A predsa Božia ruka nás vedie! Je na nás, aby sme sa jej pokorne podrobili a pracovali na svete ako jej nástroj. Lebo nebudeme súdení podľa svojho poznania, ale podľa svojho chcenia a svojich skutkov!“A ten štvrtý šiel s novou odvahou do svojho povolania: učiť večným veciam na tejto úbohej zemi. A stal sa z neho veľký a vážený učiteľ svoje doby.

Skutkom Božej múdrosti je obeta svätej omše, ktorá nám vyprosuje odpustenie. Takže aj Advent je natoľko časom odpustenia, nakoľko je časom pokánia a obrátenia sa. Múdrosť nám diktuje, ako sa umŕtvovať v Advente a ako sa tešiť z Božieho narodenia. Skúmajme svoje vnútro a otvorme svoje srdce pre príchod Krista. Amen.

Ján Zsóka, diakon, Brezno,  11. decembra 2009