Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 35, 1-10, Lk 5, 17-26

Ešte aj naši starí rodičia boli veľmi spätí so zemou.

Veď tá ich živila. Žili len z nej. O to viac túto spätosť pociťoval starozákonný človek.

Preto ak Izaiáš chce potešiť ľud, tak im hovorí o pôde ktorá bude mať vlahu a teda prinesie úrodu. Dokonca to bude opäť vo svojej vlasti. Sľubuje im zároveň návrat z otroctva.

 Preto sme v prvom čítaní počuli: Bude sa radovať vyschnutá zem, zaplesá a rozkvitne púšť. Ako narcis vykvitne, zajasá, zaplesá a radosťou vykríkne. Bude obdarená nádherou Libanonu, krásou Karmelu a Sárona. Ďalej: Lebo na púšti vyrazí voda, potoky na pustatine. Vyprahnutá zem sa zmení na jazero a žíznivá pôda na pramene vôd.

Tento obraz zavlaženej zeme v súvislosti s evanjeliom symbolizuje oslobodenie od hriechu.

Refrén: Hľa, náš Boh príde a spasí nás, prepája Izaiášovo proroctvo s evanjeliom. Boh prišiel spasiť ľud. Keď však prišiel časť ľudu mala s tým problémy. Konkrétne: Tu zákonníci a farizeji začali uvažovať: „Ktože je to, že sa takto rúha?! Kto môže okrem Boha odpúšťať hriechy?“

Ostaňme pri tom obraze vyprahnutej a zavlaženej zeme. Dá sa aplikovať na príbeh o uzdravení ochrnutého, ktorý sme počuli.

Sú v ňom vyprahnutí ľudia duchovne – nechcú prijať Ježiša. Ochrnutý človek je vyprahnutý aj telesne. Tak ako pôda bez vody neprináša úrodu, tak ochrnutý človek nekoná svoje základne úlohy – ako je pohyb, práca, starosť o seba.

Ježiš uzdravuje ochrnutie tela aj ducha. 

Dnešné evanjelium končilo slovami: Všetkých sa zmocnil úžas a velebili Boha, a plní bázne hovorili: „Dnes sme videli obdivuhodné veci.“ Zdá sa, že mnohí boli uzdravení. Kto prežíva úžas nad Božími dielami, prináša úrodu. Tak ako úlohou pôdy je prinášať úrodu, tak úlohou človeka je žasnúť nad Božími dielami a velebiť Boha. 

Prajem vám, aby ste dnes mali otvorené oči pre obdivuhodné Božie diela!

Turzovka, 11.12.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.