Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 11, 1-10, Lk 10, 21-24

Deťom – a priznajme si i nám – sú príťažlivé rozprávky.

Lebo z Popolvára sa stane princ, z Popolušky princezná, víťazi v nich dobro.

Rusi majú Byliny (rus. были́на) epické hrdinské básne, ktoré zvyčajne opisujú hrdinské činy bohatierov (napríklad Iľja Muromec Dobryňa Nikitič a Aljoša Popovič. Ruským Bylinám sú podobné ukrajinské dumy.

Teda v slovanskom svete nič pre maličkých, pre ktorých Pán Ježiš velebí svojho Otca.

Ako to, Pán Ježiš chce skutočne potlačiť v nás tu túžby vyhrabať sa z popola, z udúšania od iných (Popoluška) a niečo znamenať? To nie! Vyzerá to iba na prvý pohľad. Veď Pán Ježiš ďalej hovorí: Blahoslavené oči, ktoré vidia, čo vidíte vy. A dopĺňa, že by im mnohí veľkí mohli závidieť: Mnohí proroci a králi chceli vidieť, čo vidíte vy, ale nevideli, a počuť, čo vy počúvate, ale nepočuli.

Ježiš iba mení cestu k veľkosti. Sám tým prešiel ako predpovedá prvé čítanie. Jeho veľkosť – Mesiáša - bude v tom, že: Spočinie na ňom duch Pánov: duch múdrosti a rozumu, duch rady a sily, duch poznania a bázne pred Pánom. A bude mať záľubu v bázni pred Pánom.

Prorok zvláštne popisuje aj jeho veľkosť: Zem udrie prútom svojich úst a dychom svojich perí usmrtí bezbožníka.

Bude zvláštnym bojovníkom - rytierom pokoja. V jeho dňoch bude prekvitať spravodlivosť a plnosť pokoja naveky – refrén zo 72 žalmu. A Izaiáš dodáva: Vlk bude bývať s baránkom, leopard si ľahne vedľa kozliatka. Teliatko i lev budú žrať spolu a chlapček ich bude zaháňať. Krava a medvedica sa budú spolu pásť, ich mláďatá budú vedno odpočívať. Lev sťa vôl sa bude kŕmiť slamou, dojča sa bude hrať nad dierou hada, do skrýše vretenice siahne rukou batoľa.

Takže nechajme priestor túžbe byť veľkým, niečo dosiahnuť. Ako? Sv. Augustín zdôrazňuje, že Ježiš nám nekázal učiť sa od neho kriesiť mŕtvych alebo robiť zázraky, ale povedal veľmi jednoducho: „Učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom“ A v súvislosti z dnešným Božím slovom vieme, že to nie je utiahnuť sa do ulity, ale zaangažovať sa za to aby, nik nebol súdený podľa zdania očí, ani karhaný podľa počutia, ale podľa spravodlivosti boli súdení chudobní a podľa práva sa rozhodovalo v prospech ponížených zeme – parafrázované prvé čítanie.

Turzovka, Dom sv., Jozefa, 5.12.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.