Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Dan 7, 15-27, Lk 21, 34-36

Pretekári maximálne znižujú váhu svojho naradia, aby dosiahli čím väčší výkon.

Vidno to u cyklistov, lyžiarov (najmä skialpinistov), vytrvalcov (ultraľahké topánky)... Napríklad Eddy Merckx, viacnásobný víťaz Tour de France, svoju všestrannosť dokázal aj svetovým rekordom v hodinovke (49.431 km), ktorý dosiahol 21.10.1972, a ktorý vydržal až do roku 2000, mal bicykel vážiaci 7,5 kg. Teraz sú ešte ľahšie.

Je to prirodzené. Dáme si na seba batoh, vidíme ako to zaťaží.

V dnešnom evanjeliu sme počuli: Dávajte si pozor, aby vaše srdcia neoťaželi obžerstvom, opilstvom a starosťami o tento život...

V čom nás zaťaží obžerstvo? Jedna pani hovorí: Mám zodraté oba bedrové kĺby. Lekár mi povedal: Kto vás bude operovať pri takej váhe?! A nielen v tom nás zaťažuje tento jeden z hlavných hriechov.

V čom opilstvo? Treba o tom hovoriť? To je tak evidentné. Predsa jeden príklad za všetky: Živnostník v pohodovej rodine. Štyri veľmi úspešné detí, dobrá manželka. Na svadbe jednej dcéry si vypil, začal žiarliť, pobil sa tam. Začalo to ísť dole vodou. Nevenoval sa práci, stratil priateľov , dostal sa na liečenie, nedal si povedať ani potom, už nie je medzi nami...

Starosťami – Je potrebné starať sa o rodinu, prácu – viď príbeh vyššie. Prestanem sa starať o prácu, rodinu, zdravie... ako to dopadne? Ale tu ide asi o inú starosť o tento život. Prílišné zahrabanie sa do veci tohto sveta. Asi starosť o materiálne veci natoľko, že nestačíme sa venovať duchovným veciam a svojim blízkym.

Iné je starať sa a iné je robiť si starosti! Jedna pani sa sťažuje, že nemôže spať, kým deti nedôjdu domov. To je samozrejme, ale keď jej deti majú do päťdesiatky a ona ich chce stále držať za ručičku, to sú zbytočné starosti. Znervózňuje seba i deti. Nechcel som je pripomenúť vek, ale povedal som jej: A keď sa pominiete, kto sa bude o nich starať? Čo mala povedať? Iba: Máte pravdu.

Domnievam sa, že je potrebné nechať niečo aj na Nebeského otca. On sa už postará. A on má starosť o všetkých aj o každého jedného z nás!

Takže zhadzujme zbytočné starosti.

Turzovka, 2.12.2017