Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Katarína údajne pochádzala z veľmesta Alexandrie v Egypte.

Bola veľmi vzdelaná a krásna. Najstarší legendárny opis jej umučenia máme zo 6. alebo 7. storočia. Ako dátum jej smrti býva udávaný 24. alebo 25. november roku 305. Je patrónkou filozofov, teológov, väzňov, kolárov atď.

STÁLE ČISTÁ

Predstavuje sa nám v krásnej legendárnej Passio — „Umučení“. Gréci ju nazývali „Aikateríne“, čo znamená „stále čistá!“ A taká i bola! Nebolo pozemšťana, ktorý by sa jej mohol zmocniť, keď sa jej srdca zmocnil Boh-Ježiš Kristus!

Táto vznešená alexandrijská deva, vzdelaná a krásna, dokázala pohrdnúť ponukou samého cisára Maximiána. Pochopila v Duchu Svätom «čistotu pre Božie Kráľovstvo!»

Pre vtedajšie zmýšľanie bola to hotová prevrátenosť. Bláznovstvo! Čisté duše tušia a vedia rovnako, ako to tušila a bola presvedčená najsvätejšia Panna z Nazareta:

Iba čistým srdcom môžem najdokonalejšie milovať Boha v ňom celý svet. Preto panenské duše vedia vykonať najhrdinskejšie skutky. Katarína patrila medzi ne.

Tou mierou, akou milovala Boha, milovala i bratov a sestry a všetkých chcela rovnako zachrániť pre večný život. Nezľakla sa predstúpiť ani pred samého cisára a varovať ho pred nezmyselným modloslužobníctvom, do ktorého nútil celý národ. Cisár žasol nad jej dôvodmi a smelosťou. Aby ju odradil a ponížil, pozval ju na zasadanie najväčších mudrcov krajiny.

Ako sa zachovala Katarína?

Čisté duše čerpajú silu od toho «ktorý sa pasie medzi ľaliami...» Všetku dôveru zložila na Pána, ktorý nás poučuje v Evanjeliu:

— Keď vás zavedú do synagógy, pred úrady a vrchnosti, nestarajte sa, ako alebo čím sa budete brániť a čo poviete. Lebo Duch Svätý vás poučí v tú hodinu, čo vám treba ho­voriť (Lk 12,11-12).

Múdra Katarína umlčala všetkých učencov krajiny. Od­povede čerpala priamo z múdrosti Ducha Svätého. No Ka­tarína bola zbehlá a vzdelaná aj vo vedách sveta, predovšet­kým však poznala náuku svojho Boha — Sväté písmo! Vedela brániť rovnako srdcom i umom svojho Krista, svoju veľkú Lásku aj pred mocnými a učenými tohto sveta. Vrcho­lom jej obrany bolo, že dokázala za túto svoju Lásku položiť i život.

Cisár sa rozzúril nad fiaskom svojich učencov a svätú pannu odsúdil na krutú smrť. Mala byť lámaná na kolese s ostrými hrotmi, ale koleso sa rozsypalo. Nakoniec bola sťatá. Pred smrťou pripravila ešte cisárovu manželku na mučenícku smrť.

Sinajskí mnísi odniesli jej telo na vrch Sinaj a tu ju s všetkou úctou pochovali. V celom kresťanskom svete bola veľmi uctievaná. Mimoriadnym ctiteľom v Čechách bol kráľ Karol IV., ktorý k jej cti dal vybudovať kaplnku na Karlštejne a žiadal, aby v Čechách deň jej smrti bol zasväteným sviatkom. U nás má chrám v Nižných Ružbachoch.

Svätica, ktorá vynikala čistotou, vzdelanosťou a apoš­tolskou horlivosťou, má čo povedať aj nám, kresťanom nášho veku:

—      Blažení čistí, lebo oni uvidia Boha!

Tak blahoslavil čistých náš Pán. Čistí sú tí, čo sa chrá­nia hriechu! Hriech je najväčšie zlo, čo zakaľuje zrak. Modloslužbou nie je len sypanie tymianu komusi... Modloslužbou je každý hriech, lebo hriech detronizuje Boha a uprednostňuje «kohosi» alebo «čosi», čo je buď len dielom Tvorcu alebo jeho protivníka — Satana!

Sestra Katarína to vedela a chránila pred tým aj bratov a sestry. Štúdium a znalosť Svätého písma jej v tom pomáhali.

Skúmajme sa, či práve toto nechýba našej orientácii. Nebránime sa účinne, lebo nie sme dosť pripravení. Vtedy by nám rozhodne pomohol iba Duch Svätý.

KVET:

Svedomité zachovám 15-minútovku nad Svätým písmom!

Miriam Liptovská