Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Narodila sa okolo roku 1046 v Uhorsku, kde bol jej otec práve vtedy vo vyhnanstve.

Vydala sa za škótskeho kráľa Malkoma III. a narodilo sa im osem detí. Je príkladom vynikajúcej matky a kráľovnej. Zomrela v Edinburghu roku 1093. 

Máme málo svätcov, ktorý žili sväto v rodinách. Preto pri príležitosti dnešnej oslávenkyne, ktorá je v tomto smere výnimkou, prečítajme si učenie Cirkvi o spiritualite rodín.

Z pastorálnej konštitúcie Gaudium et spes Druhého vatikánskeho koncilu o Cirkvi v dnešnom svete 

Muž a žena, ktorí na základe manželskej zmluvy „už nie sú dvaja, ale jedno telo“ (porov. Mt 19,6), poskytujú si najdôvernejším spojením osôb a činnosti vzájomnú pomoc a službu, nachádzajú zmysel svojej jednoty a deň čo deň plnšie ju uskutočňujú. Toto dôverné spojenie, ktoré je vzájomným darom dvoch osôb, ale aj dobro detí vyžadujú úplnú vernosť manželov a zdôrazňujú ich nerozlučnú jednotu.

Pravá manželská láska sa priberá do Božej lásky, vedie a obohacuje ju Kristova vykupiteľská moc a spasiteľná činnosť Cirkvi, aby manželia účinne smerovali k Bohu a mali podporu a posilnenie vo vznešenej otcovskej a materskej úlohe. Preto kresťanských manželov na povinnosti a dôstojnosť ich stavu posilňuje, ba priam vysviaca osobitná sviatosť. Keď v jej sile plnia svoje manželské a rodinné poslanie, preniknutí Kristovým duchom, ktorý napĺňa celý ich život vierou, nádejou a láskou, čoraz viac napredujú vo svojej vlastnej dokonalosti, vo vzájomnom posväcovaní, a teda v spoločnej oslave Boha.

Ak budú rodičia predchádzať príkladom a rodinnou modlitbou, potom deti a všetci, čo žijú v rodinnom spoločenstve, ľahšie nájdu cestu k ľudskosti, spáse a svätosti. A manželia, vyznačení hodnosťou otcovského a materského poslania, budú svedomite plniť povinnosť výchovy, najmä náboženskej, ktorá patrí v prvom rade im.

Deti ako živé údy rodiny prispievajú svojím spôsobom k posväcovaniu rodičov. Vďačnosťou, úctou a dôverou budú rodičom opätovať ich dobrodenia a synovsky sa ich zaujmú v ťažkostiach a v samote staroby. Vdovstvo, statočne prijaté ako súčasť manželského povolania, budú mať všetci v úcte (porov. 1Tim 5,3). Rodina sa bude veľkodušne deliť o svoje duchovné bohatstvo aj s inými rodinami. Keďže kresťanská rodina vychádza z manželstva, ktoré je obrazom a účasťou na zmluve lásky medzi Kristom a Cirkvou (porov. Ef 5,32), bude všetkým zjavovať živú prítomnosť Spasiteľa vo svete a pravú povahu Cirkvi tak manželskou láskou, veľkorysou plodnosťou, jednotou a vernosťou, ako aj láskavou spoluprácou všetkých údov.

Modlime sa.

Milosrdný Bože, do srdca svätej Margity, škótskej kráľovnej, vložil si veľkú lásku k chudobným; daj, aby sme na jej orodovanie a podľa jej príkladu vo svete sprítomňovali tvoju dobrotu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.