Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Múd 2, 23 – 3, 9, Lk 17, 7-10

Zaujímavé je sledovať ako sa mení nálada v spoločenskom zriadení.

Možno si pamätáte ako sa babička v rovnomennej knihe od Boženy Nemcovej hrdila, že jej manžel (?) bol pohoničov u cisára, ako účastníci korunovácie cisára boli spomínaní niekoľko generácii.

Nemusíme ísť tak ďaleko do minulosti. Ešte pamätáte, mladý z rozprávania starých vycítia, akú autoritu mal  na dedine lekár, učiteľ, advokát... A to nehovorím o farárovi. Čo povedal pánko, to platilo. Na tom nebolo nič zlé, veď kňazi nekázali robiť nič zlé, ale... Zdá sa, že toto má neblahé následky na náš región. Ľudia neuvažovali prečo niečo robiť, ale „pánko to povedali“, tak sa to bralo za „sväté písmo“. Ľudia sa nenaučili, prečo to robiť, ale učili sa, že to majú robiť.

Autority sa úplne zmenili! Autoritou sú dnes celebrity, ktoré sú nekriticky nasledované. Cez média majú taký veľký vplyv, že staré autority nemajú takmer nijaký vplyv. Vidím to z týchto dôvodov:

a.) Je to spôsobené tým, že staré autority sú systematicky zosmiešňované – čo je horšie ako za totality, keď boli dávané na okraj spoločnosti, vlastne vytláčané úplne.

b.) Vidno tu dôsledky nekritického prijímania autorít v minulosti. Nenaučili kriticky hodnotiť? Možno. Ale vidíme, že dnešný človek je nekritický. Samozrejme kritizuje kdečo, ale citovo, bez „zdravého sedliackeho rozumu“,  prijíma veci, ktoré sú proti rozumu. Neskutočný je vplyv médií, reklamy v nej – najmä skrytej.

Preto aj dnešné Pánovo prirovnanie musíme brať z pohľadu vtedajšej doby a vnímania autorít.

Pre sluhu (otroka) bolo samozrejme to, že večer po celodennej práci počul:  Priprav mi večeru, opáš sa a obsluhuj ma, kým sa nenajem a nenapijem; ty budeš jesť a piť až potom‘? Z takejto spoločenskej klímy vyšiel Pán Ježiš k poučeniu pre nás: Tak aj vy, keď urobíte všetko, čo sa vám prikázalo, povedzte: ‚Sme neužitoční sluhovia; urobili sme, čo sme boli povinní urobiť.

Takže, z akého postoje prichádzame my k tejto vete? Neviem, či máme postoj svätcov, ktorí si toho boli úplne vedomí. My radšej hovoríme: Toľko sa modlím, toľko dobra robím, aj pôsty dodržiavam... Necítime sa by nehodní služobníci. A očakávame odmenu a pomoc Božiu. Stvoriteľ nie je pre nás takou autoritou, aby sme to prežívali starozákonne, alebo aj pocitmi generácie pred nami. Pre Bohom nemáme ani strach, ani bázeň.

Sme po Roku milosrdenstva, Boha vnímame ako Nebeského otca. Dobre! Tak robme z lásky. A omnoho viac  čo sme boli povinní urobiť.‘“

Turzovka, 14.11.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.