Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Múd 1, 1-7, Lk 17, 1-6

V breznianskej farnosti som mával katechézy pre dospelých.

Vytvorilo sa pri tom celkom pekné spoločenstvo. Pri prvom stretnutí po Veľkej noci viacerí spontánne hovorili aké pekné sviatky v kostole prežili. Samozrejme bol som zvedavý prečo. Ich odpoveď:  Bolo vidno pri tých bohoslužbách, že si vy kňazi rozumiete a ste pekné spoločenstvo. Boli sme tam štyria (aj jeden dôchodca). Skutočne sme si rozumeli vo farnosti, ale aj v dekanáte. Stretávali sme sa minimálne týždenne a keď sme sa z dekanátu (16 kňazov) po zmene hraníc diecéz rozišli, vždy konštatujeme: Chýba nám to spoločenstvo.

Pri oslave menín vášho pána farára sme sa tu zišli, aby sme vytvorili spoločenstvo. Váš pán farár bol mojim prvým kaplánom a aj keď sa vtedy iba vytváral spomínaný dekanát, veľmi dobre sme si rozumeli.

Rovnako si na vášho pána farára dobre spomínam počas môjho účinkovania v Detve, kde mi ako mladík, potom ako bohoslovec miništroval. Mám šťastie na dobré spoločenstva, lebo aj tam sme mali iba dobré vzťahy na fare (boli sme tam traja), ale i v spoločenstve mladých okolo kostola. Veď okrem Martina – vášho pána farára, tam boli ešte dvaja bohoslovci.

Domnievam sa, bratia a sestry, že každého z vás teší, ak vytvárate pekné spoločenstva v rodine, v širšej rodine – vo farnosti, na pracovisku.

Ako som už povedal, mal som šťastie na dobré, priam nádherné spoločenstva. A nie je to  len spomienkový optimizmus!

Nie všetci máte také šťastie a nie vždy. Čo s tým? Mali by sme sa o to enormne usilovať! Čo ak to nejde? Čo ak sa do nášho život zapletie pohoršenie o ktorom hovoril Pán Ježiš v evanjeliu? Snažiť sa o to aj za najväčšiu cenu, aby o nás Pán nepovedal: beda tomu, skrze koho prichádzajú!

Ak pochádzajú od iného, keď sa aj sedem ráz za deň prehreší proti tebe a sedem ráz sa vráti k tebe a povie: ‚Ľutujem,‘ odpusť mu!“

Odpúšťanie je náročné! Preto apoštoli prosia Pána Ježiša: „Daj nám väčšiu vieru!“ Odpustenie je totiž možné iba vo viere. Nik totiž z učiteľov, vodcov, prorokov, učencov nepovedal a nežiadal ako Pán Ježiš: Odpusť, miluj aj svojho nepriateľa.

Pekne to vyjadril Tomáš Morus: Odpúšťam všetkým! Aj tým, ktorí ma dostali do väzenia a musím pre nich tu trpieť a umrieť. Je totiž možne, že svoj čin oľutujú. Dostanú sa potom do Božieho kráľovstvá. A ako by sme tam mohli byť šťastní, keby som im neodpustil! Ak neoľutujú a budú večne trpieť, aký by som bol bezcitný, žeby som neodpustil týmto chudákom!

Možno máte okolo seba tých, ktorí spôsobujú pohoršenia. Možno nezažili nejaké pekné spoločenstvo v rodine, vo farnosti, spoločnosti. Sú chudáci, utrápení životom. Veľmi trpia. Majme s nimi súcit a odpusťme im.    

Svätý Anton, 13.11.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.