Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 11, 29-36, Lk 14, 12-14

Dnešný človek je nestály a vrtkavý.

Rozhodnúť sa pre niečo a pre to žiť a trvalo – je skoro nepredstaviteľné. Mohli ste si to uvedomiť teraz počas volieb. Ak ste sledovali jednotlivých kandidátov, mohli ste zbadať, že mnohí zmenili viac raz stranícku príslušnosť. Preto tak robia i voliči. Tak je to v mnohých oblastiach. Hovorí sa o „situačnej morálke“. Zmenila sa situácia, zmenil sa i postoj. Manželia si sľúbia lásku, ale zmení sa situácia, zmenia i sľub.

Mladí ľudia sa nevedia odhodlať pre manželstvo, pre kňazstvo, pre rehoľné sľuby. A dokonca „večné sľuby“ – tak to je niečo úplne cudzie pre dnešného človeka.

Dnešný človek je k tomu priam vedený vo všetkých oblastiach. Všimnite si videoklipy – stále nové obrázky, iné farby, hore-dole hlavou... Je to aj pri výrobkoch. Hodiny, elektronika, topánky, šaty auta sa robia na jednu dve sezóny. Všetko dočasne!

Iné je to u Boha, ten je stály a jeho dary a povolanie sú neodvolateľné – počuli sme v prvom čítaní. Preto je tu židovský národ stále. Boh to sľúbil Abrahámovi a jeho potomstvu a stojí si za slovom – ale to som viackrát už hovoril. Napriek tomu, že neuverili v Mesiáša – Ježiša Krista. Preto Pavol nám ďalej píše: a teraz ste dosiahli milosrdenstvo pre ich neveru. Boh sa obrátil na pohanov. Paradoxne, Židia teraz neveria pre milosrdenstvo, ktoré sa vám dostalo. Nevedia pochopiť, žeby aj iné národy mohli mať Božie dary – jeho milosrdenstvo.

Pavol nad tým naopak žasne a velebí Boha: Aká hĺbka Božieho bohatstva, múdrosti a vedomosti! Aké nepochopiteľné sú jeho súdy a nevyspytateľné jeho cesty!

Aký je tu odkaz pre nás? Byť vďačný za dar viery a velebiť Boha za to – ako Pavol.

Na pomoc, ako sa má vďačnosť prejavovať, nám prichádza aj dnešné evanjelium. Poprednému farizejovi i nám Pán odkazuje: Ale keď chystáš hostinu, pozvi chudobných, mrzákov, chromých a slepých. A budeš blahoslavený, lebo oni sa ti nemajú čím odplatiť. No odplatu dostaneš pri vzkriesení spravodlivých. Jednoznačne nám tu opäť potvrdzuje čo povedal inými slovami: Čo ste urobili jednému z týchto... mne ste urobili.

Ježiš, to čo sme mu dlžný, prenecháva splácať pre svojich i našich bratov, ktorí potrebujú pomoc. Tým čo to pochopia a konajú, dokonca núka odplatu pri vzkriesení spravodlivých.“

Turzovka, 6.11.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.