Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Rim 9, 1-5, Lk 14, 1-6

Žiaľ i radosť u Pavla.

Aké boli radosti Apoštola národov? Ani som si neuvedomil, že Pavol toľko píše o radosti. Pár citátov:

Radosť, že mohol ohlasovať radostné posolstvo o Ježišovi Kristovi, že môže šíriť dobro so spoločníkmi, ako neznámi, a predsa dobre známi, akoby zomierajúci, a hľa, žijeme, ako trestaní, ale nie usmrtení, akoby smutní, no vždy sa radujeme, ako chudobní, a mnohých obohacujeme, že evanjelium pohania prijímajú,... (2 Kor 6,9-10)

Radosť zo spoločenstva s (dobrými) veriacimi: Radujem sa, že vám môžem vo všetkom dôverovať. (2 Kor 7,16)

Radosť z pokánia jemu zverených: teraz sa radujem nie preto, že ste sa zarmútili, ale že vás ten zármutok pohol na pokánie. Bol to zármutok podľa Božej vôle, aby ste v ničom neutrpeli škodu našou vinou. (2 Kor 7,9)

Radosť z duchovného napredovania spoločenstiev: Preto sa radujeme, keď sme my slabí a vy ste silní. Aj sa modlíme za to - za vaše zdokonalenie. (2 Kor 13,9. Tiež: Lebo aj keď som telom vzdialený, duchom som s vami a radujem sa, keď vidím váš poriadok a pevnosť vašej viery v Krista. (Kol 2,5)

Radosť, že sa môže obetovať pre evanjelium: A keby som mal aj svoju krv vyliať na obetu a svätú službu vašej viery, radujem sa a radujem sa s vami všetkými. (Flp 2,17)

Vyzýva k tomu i Filipanov: Takisto sa aj vy radujte a radujte sa so mnou! (Flp 2,18) Ďalej: Teraz sa radujem v utrpeniach pre vás a na vlastnom tele dopĺňam, čo chýba Kristovmu utrpeniu pre jeho telo, ktorým je Cirkev. (Kol 1,24)

Aj v týchto pár citátov vidno hĺbku spojenia sv. Pavla s Kristom a jeho zápal pre neho. Preto aj v ťažkostiach sa raduje.

Čo ho veľmi bolelo?

Dnes dosvedčuje, že má v srdci veľký žiaľ a neprestajnú bolesť. Prečo? Pre jeho rodákov, ktorí odmietajú Krista. Tak ho to bolí, že dokonca píše: radšej by som bol ja zavrhnutý od Krista namiesto svojich bratov... Zaujímavé! Zračí sa jeho obetavosť a odhodlanie pre Ježiša a jeho posolstvo.

Žiaľ i radosť v evanjeliu.

Tých by bolo veľa. Sústreďme sa na dnešný úryvok!

Začneme opäť radosťou:

Pán Ježiš spôsobuje radosť akémusi človekovi, ktorý mal vodnatieľku. Uzdravil ho a prepustil. Iste mali radosť z toho aj jednoduchí ľudia, ako nám to popisujú evanjelisti na iných miestach.

Kto mal žiaľ? Ježiš! Pre tvrdosť srdca farizejov.

 Žiaľ i radosť u nás.

Aj my prežívame radosti i žiale.

Začneme aj tu radosťami. Sú aspoň trochu podobne Pavlovým. Pripomeniem: Radosť zo šírenia evanjelia, radosť zo spoločenstva, radosť zo zdokonaľovania sa, radosť z toho, že sa môžeme pre niekoho obetovať (slúžiť). Radosť z utrpenia, ktoré obetuje za Cirkev – to som ani nemal písať, však?!

Možno bližšia nám je radosť v dnešnom evanjeliu – radosť zo zdravia. Lenže tu si skôr „poťažkáme“ koľko trápení a chorôb máme. Ak to tak je a nie sme vďační, že sme tu prišli, pripomínam, že dnes budú chodiť v našej farnosti kňazi po domoch chorých. A tí tridsiati chorí, by tu určite boli radi s iste aj vďační!

Vidíte, aj radosti a žiale môžu byť rôzne a závisia od hĺbky nášho vzťahu k Ježišovi.

Turzovka, 3.11. 2017