Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 9, 1-5, Lk 14, 1-6

Žiaľ i radosť u Pavla.

Aké boli radosti Apoštola národov? Ani som si neuvedomil, že Pavol toľko píše o radosti. Pár citátov:

Radosť, že mohol ohlasovať radostné posolstvo o Ježišovi Kristovi, že môže šíriť dobro so spoločníkmi, ako neznámi, a predsa dobre známi, akoby zomierajúci, a hľa, žijeme, ako trestaní, ale nie usmrtení, akoby smutní, no vždy sa radujeme, ako chudobní, a mnohých obohacujeme, že evanjelium pohania prijímajú,... (2 Kor 6,9-10)

Radosť zo spoločenstva s (dobrými) veriacimi: Radujem sa, že vám môžem vo všetkom dôverovať. (2 Kor 7,16)

Radosť z pokánia jemu zverených: teraz sa radujem nie preto, že ste sa zarmútili, ale že vás ten zármutok pohol na pokánie. Bol to zármutok podľa Božej vôle, aby ste v ničom neutrpeli škodu našou vinou. (2 Kor 7,9)

Radosť z duchovného napredovania spoločenstiev: Preto sa radujeme, keď sme my slabí a vy ste silní. Aj sa modlíme za to - za vaše zdokonalenie. (2 Kor 13,9. Tiež: Lebo aj keď som telom vzdialený, duchom som s vami a radujem sa, keď vidím váš poriadok a pevnosť vašej viery v Krista. (Kol 2,5)

Radosť, že sa môže obetovať pre evanjelium: A keby som mal aj svoju krv vyliať na obetu a svätú službu vašej viery, radujem sa a radujem sa s vami všetkými. (Flp 2,17)

Vyzýva k tomu i Filipanov: Takisto sa aj vy radujte a radujte sa so mnou! (Flp 2,18) Ďalej: Teraz sa radujem v utrpeniach pre vás a na vlastnom tele dopĺňam, čo chýba Kristovmu utrpeniu pre jeho telo, ktorým je Cirkev. (Kol 1,24)

Aj v týchto pár citátov vidno hĺbku spojenia sv. Pavla s Kristom a jeho zápal pre neho. Preto aj v ťažkostiach sa raduje.

Čo ho veľmi bolelo?

Dnes dosvedčuje, že má v srdci veľký žiaľ a neprestajnú bolesť. Prečo? Pre jeho rodákov, ktorí odmietajú Krista. Tak ho to bolí, že dokonca píše: radšej by som bol ja zavrhnutý od Krista namiesto svojich bratov... Zaujímavé! Zračí sa jeho obetavosť a odhodlanie pre Ježiša a jeho posolstvo.

Žiaľ i radosť v evanjeliu.

Tých by bolo veľa. Sústreďme sa na dnešný úryvok!

Začneme opäť radosťou:

Pán Ježiš spôsobuje radosť akémusi človekovi, ktorý mal vodnatieľku. Uzdravil ho a prepustil. Iste mali radosť z toho aj jednoduchí ľudia, ako nám to popisujú evanjelisti na iných miestach.

Kto mal žiaľ? Ježiš! Pre tvrdosť srdca farizejov.

 Žiaľ i radosť u nás.

Aj my prežívame radosti i žiale.

Začneme aj tu radosťami. Sú aspoň trochu podobne Pavlovým. Pripomeniem: Radosť zo šírenia evanjelia, radosť zo spoločenstva, radosť zo zdokonaľovania sa, radosť z toho, že sa môžeme pre niekoho obetovať (slúžiť). Radosť z utrpenia, ktoré obetuje za Cirkev – to som ani nemal písať, však?!

Možno bližšia nám je radosť v dnešnom evanjeliu – radosť zo zdravia. Lenže tu si skôr „poťažkáme“ koľko trápení a chorôb máme. Ak to tak je a nie sme vďační, že sme tu prišli, pripomínam, že dnes budú chodiť v našej farnosti kňazi po domoch chorých. A tí tridsiati chorí, by tu určite boli radi s iste aj vďační!

Vidíte, aj radosti a žiale môžu byť rôzne a závisia od hĺbky nášho vzťahu k Ježišovi.

Turzovka, 3.11. 2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.