Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

  1. Tim 4, 6-18, Jn 14,1-6 

Učiteľ slovenčiny nám dal na gymnáziu za úlohu napísať motto do zošita.

Vybral som si myšlienku z Quo vadis od Sienkiewicza: Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval... 

Až neskôr pri čítaní Písma svätého som zistil, že je to z 2. listu sv. Pavla apoštola Timotejovi (4,7).  Zaznelo to dnes v prvom čítaní.

Zastavme s trochu pri okolnostiach, za akých bol napísaný. Sv. Pavol je vo väzení, spätne pozerá na svoj život a pred svojim milovaným žiakom Timotejom ho hodnotí. Napriek bezvýchodiskovej situácie je optimista, lebo dôveru vkladá v Pána, ktorý vstal z mŕtvych a on ho ohlasoval všetkým národom. Preto ho oprávnene volajú učiteľ národov.

Dokonca je presvedčený, že bude odmenený. Píše ďalej. Už mám pripravený veniec spravodlivosti, ktorý mi v onen deň dá Pán, spravodlivý sudca; a nielen mne, ale aj všetkým, čo milujú jeho príchod (2 Tim 4,8).

Naša zosnulá farníčka dokončila beh svojho života.

Myslím, že by bolo dobre inšpirovať sa všetkým dobrým čo ste na svojej matke a babke videli, aby vám mohlo byť pripravené miesto o ktorom hovoril aj Pán Ježiš v evanjeliu. 

 Čomu sa môžeme učiť? Múdrosti života. Nájsť si správny životný cieľ.  Zo života Francúzskeho chemika, Louis Pasteura (27. decembra 1822 - 28. septembra 1895), ktorý je zakladateľom očkovania, vynálezcom lieku proti besnote a doteraz sa používa vyraz po ňom – „pasterizácia“,  sa zachovala táto epizódka: Na konci kariéry cestoval vlakom. Využíval tieto chvíle na štúdium a modlitbu. Mal práve v rukách ruženec a modlil sa. Pristúpil k nemu študenti. Jeden mu hovorí: Vidím, že dáte ešte na rozprávky. Venujte sa radšej novej vede. Dajte mi adresu, pošlem vám zopár múdrych kníh. Pasteur mu dal vizitku. Z hanbou odišiel. Dobre ho poznal z kníh a možno mu bol Pasteur aj  vzorom.

 Neviem nakoľko zosnulá môže povedať: Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval...

Prosme! Tak ako vám mnohým pomáhala na ceste života, pomôžme jej na najdôležitejšej, záverečnej ceste života.

Turzovka, 30.10.2017

Úvahu nad dnešnými liturgickými čítaniami môžete nájsť na: http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1022-pondelok-30-tyzdna-3

alebo: http://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/528-pondelok-30-tyzdna-2