Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Šimon patril do zboru Dvanástich.

Svedčia nám o tom evanjelisti Matúš, Marek a Lukáš. Okrem zoznamov apošto­lov sa inde nespomína. Na základe vážnych prameňov možno sa domnievať, že pracoval za Krista v Egypte a v Perzii pravdepodobne položil za Krista aj život.

Júda bol príbuzným Pána Ježiša. Patril k Dvanástim a pri­pisuje sa mu novozákonný spis zvaný List sv. Judáša Tadeáša. Hlásal Krista pravdepodobne v Arábii, v Sýrii, v Perzii a v Mezopotámii, kde údajne podstúpil aj mučenícku smrť. Ľudia ho vzývajú najmä v beznádejných situáciách.

PREČO NÁM?

Obaja patrili k Dvanástim. Spomína to svätý Matúš (10,4), svätý Marek (3,18), i svätý Lukáš (6,15). Skutky apoštolov sa zmieňujú o Šimonovi, ktorý si vyslúžil prímeno «Horlivec». Patril totiž predtým k zelótom, k tým horlivcom, ktorí brali Zákon presne do litery, a nie podľa obsahu, a ktorí stále snívali o vojne oslobodzujúcej spod jarma pohanov.

So svätým Júdom, ktorý mal zase prímenie «Tadeáš», odobral sa krátko pred rokom 70 do Perzie. Bol umučený spolu s Júdom v Mezopotámii.

Júda, prímenom Tadeáš, bol brat Jakuba Mladšieho a príbuzný nášho Pána. Jeho matka bola sesternica Panny Márie, otec sa menoval Alfej (Jn 19,25). Pán si ho povolal do zboru nie z titulu príbuzenstva, ale pre jeho priamosť srdca, čiže pre spravodlivosť, ktorou vynikal. Bol ženatý, mal dietky, bol roľníkom. Spokojne si preorával svoje políčka, a preto musel mať dosť odvahy, aby nechal ženu, dietky, polia a išiel za Kristom... Ako roľník bol viac vhĺbený do seba. Pána bral s celou vážnosťou viery, a preto mu bolo naozaj divné, že pri Poslednej večeri im Pán zjavoval tajomstvá, predpovedal budúcnosť a bol taký dobrý, že to chyta­lo za srdce... Jemu bolo všetko jasné: Ježiš je Boh, tak to patrí spolu!

Ako nezrelý apoštol prejavil však svoju netrpezlivosť otázkou:

«Pane, a prečo sa chceš zjaviť nám, a nie svetu?» (Jn 14,22).

— Prečo nám? Veď my ťa predsa poznáme! My ťa milujeme!

My vieme, že ty si Syn Boha živého, Peter to v našom mene vyhasil!

— Prečo sa nezjavuješ svetu, ktorý ťa ešte dosť nepo­znal, ktorý sa o tebe ešte dosť nepresvedčil, ktorý ti ešte dosť — alebo vôbec — neverí?!

Zakrátko sa Júda presvedčil, že náš Pán prišiel zakladať iné Kráľovstvo, než aké chceli zelóti: Kráľovstvo, ktoré nie je z tohoto sveta! Až po otriasajúcich udalostiach si to uve­domil, ale potom vystúpil sám ako opravdivý apoštol. Meno Ježišovo chcel zvestovať celému svetu. Sýria, Arábia, Ar­ménsko počuli jeho hlásanie. Pred rokom 70 spolu s apoš­tolom Šimonom Horlivcom sa vybral do Perzie. Tu vydal svedectvo za svojho Krista, keď sa nechal «pre Kráľovstvo» zabiť kyjakom! Napriek tomu, že bol len sedliakom, ktorý vedel lepšie hovoriť ako písať, napriek tomu z Božieho vnuknutia napísal kresťanskej pospolitosti list, v ktorom napomína kresťanov, aby sa chránili bludov, dbali na čisto­tu viery, no k bludárom aby boli dobrotiví a presviedčali viac životom ako slovami.

Svätá Brigita Švédska veľmi živo obnovila pamiatku svätého Júdu a predstavila ho ako pomocníka vo všetkých skúškach a naliehavých prosbách. Pán akoby chcel dokázať aj na ňom, že tí, čo opustili otca, matku, ženu, deti, polia... pre Kráľovstvo Božie, dosiahnu stokrát viac už tu na zemi a ešte život večný. Júda, alebo u nás niekedy jedno­ducho Judáš Tadeáš, sa stal veľmi obľúbeným medzi ľudom hádam i preto, že podľa tela sa veľmi podobal na nášho Pána ako jeho bratranec. Vyobrazuje sa preto s tvárou Pána Ježiša pred sebou. No azda dôraznejší je ten moment, že sa mu podobal nasledovaním. Chcel ho predstaviť celému sve­tu, čo svedčí o jeho horlivosti už pri Poslednej večeri.

S obrazom Najsvätejšej Tváre Pánovej akoby nám volal i dnes:

«Poďte k nemu všetci, ktorí ste unavení, obťažení... poďte, ja sa za vás u neho prihovorím...»

ROZHODNUTIE

Aké ťahy Ježišove si dnes nadobudnem ja? Prečítam si List sv. apoštola Júdu.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.