Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 6, 19-23, Lk 12, 49-53

Keď idem ráno do kostola, vidím ľudí, ktorých by som nazval jedným menom „človek ponáhľajúci sa“.

Niektorí peši, niektorí na bicykli, niektorí v autách. Perlička: Asi najpokojnejší, či presnejšie, neponáhľajúci sa boli, v čase keď bolo skôr svetlo, zametajúci ulice.  

Dnes osobitne spomeniem tých v autách. Väčšina má v ústach cigarety. V tom zhone si na ňu nájdu čas. Nevadí im, že občas musia pustiť ruku z volantu, že im popol padá na šaty, že majú otvorené okno aby vetrali. Musia stihnúť dávku nikotínu (jedu? – môžem bez „?“).

V dnešnom prvom čítaní nám sv. Pavol zdôrazňoval: Lebo keď ste boli otrokmi hriechu, boli ste slobodní čo do spravodlivosti. K tomuto veršu musím uviesť poznámku, ktorá je vo v Písme svätom vydanom Slovenskou biblickou spoločnosťou v roku 1992, ako i v ďalších vydaniach SSV: To značí: Nemali ste nijaký vzťah k spravodlivosti, neslúžili ste jej, ale hriechu (zlej žiadostivosti). Pavol ďalej pokračuje: A aký úžitok ste mali vtedy z toho, za čo sa teraz hanbíte? Veď koniec toho všetkého je smrť! Nebude to pritiahnuté za vlasy ak napíšem, že sa vlastne ponáhľame k smrti ako píše sv. Pavol.

Sme otroci. Čo s tým? Máme motiváciu. Pavol nám to jasne hovorí: teraz, keď ste oslobodení od hriechu a stali ste sa Božími služobníkmi, máte z toho úžitok na posvätenie a nakoniec večný život. Lebo mzdou hriechu je smrť, ale Boží dar je večný život v Kristovi Ježišovi, našom Pánovi.

Máme sa oslobodzovať! Ako sa nám to darí? Fajčiari to majú ťažké. Rovnako alkoholici. Keď niekto má problémy kvôli alkoholu v rodine, keď má po žúre "okno", keď si sám vypije a poviete mu, že je alkoholik, pobúri ho to. Spomeniete mu liečenie, povie že to zvládne. Poviete mu ak nie je alkoholik, aby vydržal mesiac nezvládne to. Ak áno, potom sa spije ešte viac.

Čo s vami, ktorí ani nefajčíte, ani sa neopíjate? Je všetko v poriadku? Je len závislosť na fajčení a alkohole? Toto som vypichol, lebo je to vypuklé otroctvo. Blíži sa prvý piatok, pripravujeme sa na sv. spoveď. Nenájdeme tam nič čo sa nám opakuje, čo je zvykové? Ponáhľajme sa to napraviť!

V evanjeliu sme počuli: Oheň som prišiel vrhnúť na zem; a čo chcem? Len aby už vzplanul! Horíme jeho láskou? Pracujeme na sebe trvalo? Usilujeme sa šíriť jeho oheň evanjelia?  Zachytil som na nejakom kanále TV ako jeden mladík stojí na váhe a vedľa neho obrázok – asi jeho samého – keď bol skoro širší ako dlhý. Schudol o 62 kg. Vyjadril sa: "Teraz to bude náročnejšie!" Bude, lebo doteraz bol v centre záujmu, bol hviezdou rodiny, bol pred kamerami, mal trénera, priateľka mu držala palce, ale teraz, keď to všetko pominie, bude horieť snahou i naďalej?

A tu sme pred náročnou úlohou. Vo všedné dní, v ťažkostiach každodenného života mať elán – Ježišov oheň!

Máme prečo sa namáhať. Pavol nám to pripomína: Ale teraz, keď ste oslobodení od hriechu a stali ste sa Božími služobníkmi, máte z toho úžitok na posvätenie a nakoniec večný život. Lebo mzdou hriechu je smrť, ale Boží dar je večný život v Kristovi Ježišovi, našom Pánovi.

Takže oslobodzujme sa. Nebuďme otroci, chcime byť slobodní.

Turzovka, 26.10.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.