Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sv. Maurus (Maur) pochádzal pravdepodobne z Uhorska a údajne zo šľachtického rodu.

Veľmi mladý vstúpil do benediktínskej rehole v známom kláštore Pannonhalma (v severnom Maďarsku). Tam mal možnosť stretnúť svätého pustovníka Svorada-Andreja a jeho mladšieho spoločníka Benedikta. Od tohto sa dozvedel podrobnosti zo života sv. Svorada, ktoré neskôr zachytil v písanom životopise.

Maurus vynikal nábožnosťou. Preto si ho ctil uhorský kráľ Štefan a jeho syn Imrich. V r. 1030 sa stal opátom pannonhalmského kláštora a r. 1036 biskupom v Päťkostolí (Pécs). Pri následníckych bojoch a v pohanskom povstaní, keď zabili aj niektorých biskupov, Maurus ostal nažive. V r. 1055 sa zúčastnil na zakladaní známeho benediktínskeho kláštora v Tihany. Zachoval sa jeho podpis na zakladajúcej listine uhorského kráľa Ondreja I.

V r. 1064 ho navštívil údelný nitriansky knieža Gejza a požiadal ho, aby ako žijúci svedok napísal životopisy svätých pustovníkov Svorada-Andreja a Benedikta. Pri tejto príležitosti Maurus daroval Gejzovi kus kajúcnickej reťaze sv. Svorada, ktorú mu daroval zoborský opát Filip.

Biskup Maurus zomrel okolo r. 1070. Jeho úcta bola cirkevne schválená r. 1848. V päťkostolskom biskupstve sa jeho sviatok slávi 25. októbra, kým v benediktínskych zoznamoch svätých je zaradený na 4. decembra.

Literatúra: ONDRUŠ, R.: Blízki Bohu i ľuďom 5. Dobrá kniha Trnava 1995