Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jon 1, 1 – 2, 1. 11, Lk 10, 25-37

Tí čo majú psa, vedia, že je na rozdiel od mačky úplne inej „nátury“.

Psa môžete potrestať, príde k vám, je takmer vždy prítulný. Mačka – podľa nálady. Ale aj pes má svoje vrtochy. Vytiahne vám topánku, alebo niečo iné vyvedie, pohrozíte mu, urobí to opäť. Pritom vie, že zle urobil – takmer sa plazí.

Zviera nemá také chápanie ako človek. Takže to berieme ako normálne. Ale človek! Ten má poznanie, svedomie, pozná prikázania a napriek tomu robí proti svedomiu, rozumu, prikázaniam...

Zreteľne to vidíme u Jonáša, veľmi svojrázneho a tvrdohlavého proroka. Dostal príkaz: „Vstaň, choď do veľkého mesta Ninive a ohlás im, že ich zloba vystúpila až ku mne.“

Ale Jonáš vstal a chcel Pánovi ujsť do Taršišu. Aj ušiel. Vedel, že kvôli nemu je búrka, ale on sa chce schovať v kajute. Dokonca tam tvrdo spí, kým ostatní bojujú o holý život. Jonáš je ako tvrdohlavý mača, či pes. Skôr ako osol.

Typický človek. Chcel som napísať – dnešný, ale človek je vždy taký. Vždy si chce robiť podľa svojho, aj keď vidí, že je to hlúpe.

Ako to končí? Dôjde po určitú hranicu a...dosť! A naraz je v koncoch. Jonáša zastavila búrka, chňapla ryba a vypľula tam, kde nechcel. Pekný symbol ako môže dopadnúť človek.

Nevidíte to aj v evanjeliách? Ide si po obchodných cestách a naraz leží polomŕtvy – ako ten z podobenstva. Môže to byť ozbíjanie tela, alebo ducha. A naraz je človek bezmocný. Nemôže si robiť to, čo by chcel.

Všetci čo toto čítate nie ste ešte v tej situácii. Skôr ste v pozícii Jonáša – symbol vzbury, alebo v pozícii znalca zákona, ktorý sa vyhováral. Vedel síce príkaz lásky, že má milovať, ale tváril sa, že nevie kto je jeho blížny.

Skúsme sa preto vymaniť zo vzbury - Jonáš, robenia sa, že nevieme – znalec zákona, ľahostajnosti – kňaz a levita. To je tá hlúpa ľudskozvieracia tvrdohlavosť spomínaná v úvode.

Východisko? Nasledovať toho, kto išiel proti naplánovanej ceste nie z donútenie, ako Jonáš, ale dobrovoľne z lásky k blížnemu. Ani nebol ľahostajná ako kňaz a levita. A to bol Samaritán. Ten pristúpil k polomŕtvemu, nalial mu na rany oleja a vína a obviazal mu ich; vyložil ho na svoje dobytča, zaviezol ho do hostinca a staral sa oň.

Domnievam sa, že aspoň niekto si v živote povedal: vytrhol si ma zo struhy, Pane, Bože môj (refrén) a nejde si tvrdohlavo za svojimi sebeckými chúťkami, ale aj k blížnemu. Pán aj nám hovorí: „Choď a rob aj ty podobne!“

Turzovka, 9.10.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.