Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ezd 1, 1-6, Lk 8, 16-18

Po roku 1990 sa na Slovensku postavilo viac kostolov ako za ostatných 100 rokov.

Bolo to však väčšinou hneď po tomto roku.

Tak to bolo aj v našej farnosti. Postavili v nej: Kostol Sedembolestnej Panny Márie, Podvysoká - 1993, kaplnka sv. Jozefa,  v provinciálnom dome sestier sv. Cyrila a Metoda - 1993, kostol sv. Júdu Tadeáša, Olešná ‐ Potôčky -1997, kostol Fatimskej Panny Márie, Turkov - 2002. Iba kostol Sedembolestnej Panny Márie, Dlhá nad Kysucou bol postavený pred týmto rokom (1951).

Prečo? Ku stavbe kostola je potrebné nadšenie. A to nebolo pred týmto rokom – alebo bolo hatené.  Aká je tendencia? Nadšenie (pomaly) vyprchalo.

Niečo podobne zažil starozákonný ľud po babylonskom zajatí. Čítali sme dnes: Pán pohol ducha perzského kráľa Kýra a on vydal pre celé svoje kráľovstvo aj písomne toto nariadenie... aby v Jeruzaleme, postavili chrám. Dokonca navrátilcom, aby mohli stavať chrám naplnili ruky striebornými a zlatými nádobami, majetkom, dobytkom a vzácnymi predmetmi, okrem toho, čo im darovali dobrovoľne. Našli sa sponzori, aby chrám mohli stavať. Lenže, ako budeme čítať ďalej (aj tu v kostole) nadšenie vyprchalo, proroci museli ľud povzbudzovať aby neváhali, stavali. Motiváciou im malo byť to, že do toho chrámu príde Mesiáš.

Pouvažujem nad situáciou Izraelitov. Sedemdesiat rokov boli v zajatí. Tam si vybudovali aké-také možnosti na prežitie. Zo starozákonných kníh vieme, že mnohí tam získali dobré spoločenské postavenie. Iba pár ich si ešte niečo pamätali z vlasti – a museli byť už starí. Mnohým sa nechcelo ani vrátiť. Preto odchádzajúcim radšej darovali dobrovoľne niečo na rozbeh (dobytok) a niečo na chrám.

Tí čo sa vrátili do krajiny svojich otcov išli do ťažkej situácie. Žalmista síce spieva: Keď Pán privádzal späť sionských zajatcov, boli sme ako vo snách.

Ústa sme mali plné radosti a jazyk plný plesania.

Bola to skôr štylizácia ako realita. Krajina bola zdevastovaná, tí čo sa tam medzitým nasťahovali ich prijímali s nevôľou a museli s nimi dokonca bojovať.

Prečo sa vrátili. Je tu opäť niečo pred čim musíme žasnúť. Starozákonný ľud bol všelijaký, ale vždy sa našli ľudia, ktorí dokázali vzbudiť (obnoviť) vieru v Boha. Keď to poviem novozákonne, a takmer slovami dnešného evanjelia, boli svetlom pre ostatných.

Navrátilci z babylonského zajatia mali málo. Museli bojovať o prežitie – po stránke vojenskej i hospodárskej – ale splnilo sa na nich evanjeliové: kto má, tomu sa pridá, a kto nemá, tomu sa vezme aj to, o čom si myslí, že má.“ Tí čo prišli do Jeruzalema, mali vieru, dôveru v Boha. Bolo im pridané – stali sa svetlom pre ostatných. Tí čo ostali v Babylone, mysleli, že majú životnú istotu. Bolo im to zobraté. Stratili sa v dejinách, na rozdiel od tých čo sa vrátili, lebo z nich sa narodil Mesiáš, Panna Mária, apoštoli... Boli postavení na svietnik, aby boli príkladom i nám.

Nech nám teda nechýba nadšenie, elán – ak treba aj budovať, udržiavať kostol-  ale každopádne byť svetlom pre iných.

Turzovka, 25.9.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.