Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zo skúseností vieme, že až keď niečo alebo niekoho stratíme, uvedomíme si naliehavo hodnotu toho, čo sme stratili.

Nespočetne krát ako samozrejme siahneme po kľúčoch a zamrazí nás, ak ich nemáme na obvyklom mieste. Tí, čo sa rozlúčili s najbližšími, vedia precítiť, čo pre nich znamenali. Možno ešte bolestnejšie je keď nás niekto sklame a opustí. Ak zomrie, je to bôľ, nemohol za to. Ak nás opustí, je to väčší bôľ, lebo nás sklamal, zradil a nechal tak.

Dar zdravia vieme oceniť najlepšie vtedy, ak ho strácame. Čo znamená pre nás "obyčajný" prst, uvedomíme si vtedy, ak ho máme poranený, obviazaný a nemôžeme ho používať.

Môžem teda povedať, že človek nerád stráca a možno preto aj nerád dáva. V dávaní vidí strácanie.

Dnešnú duchovnú obnovu som nadpísal: "Bohatý obohacuje". Teda, že máme obohacovať – dávať.

Len vtedy môžeme niekomu niečo dať, keď niečo vlastníme. Matúš, dnešný oslávenec, mohol urobiť hostinu, len preto, lebo mal za čo. Darovaním však niečo strácame. Ak máš 10 € a dáš ich niekomu, stratíš ich. To znamená – z pohľadu dnešnej témy – ak chceme obohatiť niekoho, musíme sa ochudobniť. A už ten pojem „ochudobniť sa“, nám je nesympatický.

Tu sme v paradoxnej situácii. Myslíme, že sa potrebujeme ochudobniť, aby sme niekoho obohatili. Nemali by sme ísť skôr pozitívnou cestou? Ako Matúš. Opustil všetko (výnosné zamestnanie, kolegov, bohatstvo...) a bol šťastný – veď urobil ešte aj hostinu. A nebol to kar!

Niečo nám tu nesedí. Hovoril som ak dáš 10 €, ochudobníš sa. Skúsme preto miesto peňazí dosadiť: radu, vedomosť, či prejav lásky. Ak niekomu poradíte nájsť cestu, dáte im svoju vedomosť (učíte tu detí), prejavíte láskavosť, stratili ste? Nie! Naďalej poznáš tu cestu, naďalej máš tu vedomosť, naďalej máš v srdci lásku. V poslednom prípade ti láska v srdci ešte rastie.

Naraz sme pri inej zákonitosti: Dávaš a máš viac! Obohacuješ sa!

Preto sú takí ľudia, rovnako ako apoštol Matúš, ktorí vidia ako je nádherne žiť v láske s Bohom a preto sa boja jeho straty. Matúš radšej stratil majetok, postavenie a dokonca aj život! Našiel bohatstvo (Ježiša) a delí sa aj s nami. Tým, že napísal evanjelium, stratil niečo? Vôbec nič! Písaním sa obohacoval, lebo sa rozpamätával na tie nádherné chvíle s Ježišom a obohatil milióny ľudí! Bez neho by sme nemali neprekonateľné podobenstva, ktoré z evanjelistov iba on zachytil.

Motivácia pre nás:

Sú ľudia, ktorí si vážia svoje zdravie a ochraňujú ho. Sú takí, čo milujú a vážia si blízkych počas ich života, tešia sa, že ich majú. Ale oboje stratia.

Sú v Cirkvi ľudia, ktorí žijú horlivejšie preto, lebo zažili, čo to znamená žiť bez Boha a s Bohom. Sú takí, ktorí vidia, ako je nádherne žiť v láske s Bohom, a preto sa boja jeho straty. Žiť so Stvoriteľom a podľa neho je samozrejmé a človeku psychologicky blízke. Veď kto by opúšťal lásku, ktorá ho potešuje a je preňho zdrojom životnej sily! Skôr sa bojí stratiť ju. A Boh je pôvodca lásky, ba Láska sama. Kresťan, ktorý pociťuje Božiu prítomnosť a prežíva vzťah k Bohu v láske, sa prirodzene stáva svedkom lásky, a preto je bohatý a obohacuje. To sa stane iba vtedy, ak si uvedomí a prežíva Božiu lásku a dobrotu.

 Na čas, keď vysviacky kňazov boli iba v Bratislave a keď Dóm sv. Martina býval preplnený, spomína jedna účastníčka: „Keď som prežívala kňazskú vysviacku s množstvom ľudí z celého Slovenska, keď som videla odhodlanie novokňazov, uvedomila som si s ľútosťou, že sa neviem zmieriť so susedmi. Hneď po návrate som za nimi išla a odprosila ich, hoci dovtedy som bola presvedčená, že oni sú vinní."

 Obohatila sa a začala obohacovať. Sama sa duchovne obohatila a uvedomila si, že Ježiš Kristus učil, aby človek nielen prijímal a skusoval Božie milosrdenstvo, ale aby aj sám bol milosrdný voči iným.

Turzovka, Dom sv. Jozefa, 21.9.2017