Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Kresťanská viera vstúpila prvý raz na kórejskú pôdu začiatkom 17. storočia zásluhou niekoľkých laikov.

Silné a živé kresťanské spoločenstvo bez pastierov viedli a udržiavali až do roku 1836 takmer iba laici. V tom roku tajne prišli do krajiny prví misionári z Francúzska. Z tohto spoločenstva vzišlo 103 svätých mučeníkov za prenasledovania v rokoch 1839, 1846 a 1866.

Medzi nimi vyniká prvý kňaz a horlivý pastier duší Ondrej Kim Taegon a význačný laický apoštol Pavol Chong Hasang. Ostatní sú zväčša laici, muži, ženy, manželia i slobodní, starci, mladí ľudia aj deti, ktorí svojím utrpením a vzácnou mučeníckou krvou posvätili bohaté začiatky Cirkvi v Kórei.

Z posledného povzbudenia svätého kňaza a mučeníka Ondreja Kima Taegona 

Milovaní bratia a priatelia, premýšľajte a uvažujte: Boh od počiatku vekov rozvrhol nebo i zem a vôbec všetko. A potom rozjímajte, prečo a s akým úmyslom stvoril osobitne človeka na svoj obraz a na svoju podobu.

Veď keby sme na tomto svete, plnom nebezpečenstiev a biedy, nepoznali Pána a Stvoriteľa, nemali by sme nič z toho, že sme sa narodili, ani z toho, že žijeme. Hoci sme prišli z Božej milosti na tento svet a takisto z Božej milosti sme prijali krst, vstúpili do Cirkvi, stali sa Pánovými učeníkmi a nosíme vzácne meno, načo by nám bolo takéto meno, keby nezodpovedalo skutočnosti? To by sme boli nadarmo prišli na svet a vstúpili do Cirkvi, ba bola by to zrada na Pánovi a na jeho milosti. Lepšie by bolo bývalo nenarodiť sa, ako prijať Pánovu milosť a hrešiť proti nemu.

Pozorujte roľníka, ako rozsieva semeno na poli: v príhodnom čase preorie zem, potom ju pohnojí a bez ohľadu na námahu na slnku obrába ušľachtilú siatinu (porov. Jak 5,7-8). Keď príde čas žatvy a klasy sú plné, jeho srdce zabúda na námahu a pot, teší sa a poskakuje preplnený šťastím. No ak sú klasy prázdne a nie je v nich nič, iba plevy a úhrabky, roľník si spomenie na tvrdú lopotu a pot a tým menej dbá o pole, čím väčšmi sa oň staral.

Podobne Pán robí zem svojím poľom, ľudí ryžou, milosť hnojivom a cez Vtelenie a Vykúpenie nás zavlažuje svojou krvou, aby sme mohli rásť a dozrievať. Keď príde v deň súdu čas žatvy, ten, kto bude pôsobením milosti zrelý, bude sa tešiť nebeskému kráľovstvu ako adoptívny Boží syn; kto zrelý nebude, stane sa nepriateľom, hoci aj on už bol adoptívnym synom, a podľa zásluhy bude naveky potrestaný.

Milovaní bratia, vedzte toto: Keď náš Pán Ježiš zostúpil na zem, sám zniesol nespočetné bolesti a svojím umučením založil svätú Cirkev a utrpením veriacich ju zveľaďuje. A hoci ju svetské mocnosti gniavia a napádajú, nepremôžu ju nikdy. Po Ježišovom nanebovstúpení od čias apoštolov až po naše dni svätá Cirkev všade rastie uprostred súžení.

Aj teraz, už päťdesiat či šesťdesiat rokov, čo svätá Cirkev vstúpila do našej Kórey, veriaci opäť a opäť znášajú prenasledovanie. Aj dnes zúri prenasledovanie a mnohí priatelia v tej istej viere, medzi nimi aj ja, dostali sa do väzenia a aj vy ste v súžení. A keď sme takto jedno telo, ako by sme neboli v hĺbke srdca smutní? Ako by sme podľa ľudských citov neprežívali bolesť odlúčenia?

Ale ako vraví Písmo, Boh sa stará aj o najmenší vlas na hlave (porov. Mt 10,30) a stará sa svojou vševedúcnosťou. Ako teda možno také prenasledovanie chápať ináč ako Boží rozkaz alebo ako jeho odmenu, alebo napokon ako jeho trest?!

Plňte teda Božiu vôľu! Bojujte celým srdcom za nebeského vodcu Ježiša a premáhajte zlého ducha tohto sveta, veď Kristus ho už premohol.

Veľmi vás prosím: Nezanedbávajte bratskú lásku, ale navzájom sa podporujte a kým sa Pán nezľutuje nad nami a neodstráni súženia, vytrvajte.

Je nás tu dvadsať a z Božej milosti všetci sa majú doteraz dobre. Ak niekoho zabijú, prosím vás, nezabudnite na jeho rodinu. Veľa je toho, čo by som mal ešte povedať, ale ako to perom na papieri vyjadriť? Končím list. Keďže sme už blízko zápasu, veľmi vás prosím, aby ste žili verne a napokon prišli do neba, kde si vzájomne zablahoželáme. Zanechávam vám bozk svojej lásky.

Modlime sa.

Milostivý Bože, stvoriteľ a spása všetkých národov, ty si v Kórei obdivuhodne povolal na katolícku vieru ľud, ktorý si prijal za svoj, a pre slávne vyznanie svätých mučeníkov Ondreja, Pavla a ich spoločníkov dal si mu rásť vo viere; daj, aby sme aj my podľa ich príkladu a na ich orodovanie vytrvali v zachovávaní tvojich prikázaní až do smrti. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.