Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sol 4, 1-8, Mt 25, 1-13

Pri niektorých svadbách býva mimo iného aj ohňostroj.

Považuje sa to za určitú prestíž. Hostia vyjdú zo svadobnej siene a pozorujú rôznosť svetiel. Nevesta sa môže chváliť aký veľký bol, ženích, či rodina koľko mohli doň investovať.
V časoch Pána Ježiša neboli takéto výdobytky, ale ku koloru svadby patrili družice, ktoré okrášlili večerný príchod ženícha lampičkami. Aj v našom prostredí bývali na každej svadbe vyobliekané v silonových šatách. Patrili tiež k prestíži. Podľa ich počtu sa hovorilo o veľkej, alebo malej svadbe. Preto nečudo, keď prišli neskoro nerozumné panny a vraveli: ‚Pane, Pane, otvor nám!‘, namrzený ženích povedal: ‚Veru, hovorím vám: Nepoznám vás.‘ Veď jeho prestíž klesla o polovicu.

Pán Ježiš toto podobenstvo povedal za určitým cieľom. Ženích predstavuje Pána, svadba Božie kráľovstvo. Pre nás je asi najdôležitejšie prísť na to, v čom spočívala rozumnosť a v čom nerozumnosť družíc.

Poďme k rozumným:

Mysleli dopredu, dobre sa pripravili. Možno mali skúsenosti, možno si dali poradiť. Vedeli, že ich jedinou povinnosťou bolo privítať ženícha s horiacimi lampičkami.

Čo nerozumné?

Nesplnili jedinú a hlavnú úlohu! Iste všetky svietili aj predtým pre rodinu nevesty, ale pre meškanie ženícha im už chýbal olej. A tak bol polovičný „ohňostroj“. Nesplnili hlavnú úlohu, pre ktorú boli na svadbu pozvaní!

Odkaz pre nás:

Máme plniť úlohu, ktorú nám dal Ženích  - Kristus. Aká je to? Skúsme klasické povolania: Krstné, birmovné a stavovské (aj keď sa tento pojem už málo používa).

Krstné:

Je základné. Prijatím tejto sviatosti sme sa stali Božími synmi a dcérami. Z toho plynie radosť, že patríme Bohu a nadväzujeme s nim kontakt (modlitba, sviatosti).

Birmovné:

Sme dospelými kresťanmi, preto žijeme zodpovedné podľa viery a svedčíme o nej.

Stavovské:

Venujme sa sviatosti manželstva. V ostatnom čase často počujem: Je to ťažké dávať na prvé miesto manžela – manželku a potom deti, ostatnú rodinu, ďalšie povinnosti. Malo by to byť samozrejmé. Veď manželia sú jedno telo. Akonáhle sa rozdelia, sú nešťastím pre vlastné deti. Chýba jednotná výchova. Môže to byť až tragédia, ak si nájdu iný vzťah. A pozor! Nie je len nevera tela, ale aj srdca! Ktovie, ktorá je horšia?! Predstavte si, žeby rehoľníci chceli mať rodinu. Koľkokrát manželia chcú do rehole, alebo žiť ako rehoľníci. K stavovským povinnostiam patrí aj  to, robiť čo máme robiť. Rozumné panny boli preto múdre, lebo robili to, čo mali. Keby nešli s lampami, mohli by sa aj modliť, spievať tancovať, nesplnili by úlohu Ženícha.

Čo by nás malo motivovať k správnemu konaniu? Myšlienka na radosti Božieho kráľovstva – príprava na večnosť. A keďže večnosť začína dnes, vhod nám na jej prípravu padnú slova sv. Pavla z prvého čítania: Prosíme vás a napomíname v Pánu Ježišovi, aby ste čoraz viac rástli v tom, čo ste od nás prijali: ako máte žiť a páčiť sa Bohu, ako aj žijete. Veď viete, aké príkazy sme vám dali z moci Pána Ježiša.

Teda v tomto živote sa máme páčiť Bohu.

Nič nové ste možno nepočuli (nečítali), ale opätovné, nové predsavzatie na prehĺbenie života s Pánom by sme si mohli dať!

Turzovka, Žilina – Závodie, 1.9.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.