Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Sol 2, 9-13, Mt 23, 27-32

Myslím, že nič sa tak nevyčíta dnes Cirkvi ako to, že je bohatá, koľko má vo Vatikáne pokladov, koľko v banke.

Áno, niekde som čítal nakoľko je ocenený Chrám sv. Petra. Je to nesmierne veľká hodnota, ale aký ma z nej Cirkev úžitok? Po materiálnej stránke len výdavky. Často je to tak aj s inými pokladmi. Tak sa dá hovoriť i o našom kostole.

Prečo sa tak hovorí o bohatstve Cirkvi? Dva dôvody.

Prvý: Veľmi sa teraz hovorí o peniazoch, kvôli peniazom sa všetko robí – i reprezentuje vlasť a preto si na Cirkvi všímajú iba peniaze.

Druhý dôvod:

Predstavitelia Cirkvi žijú neadekvátne posolstvu Pána Ježiša. Kňazi sa javia ako bohatí – preto ma prekvapuje, že ich je nedostatok.

Sv. Pavol v liste Solúnčanom myslí na tento druhý dôvod a preto svojim odchovancom píše: pamätáte na našu prácu a námahu. Vo dne v noci sme pracovali, aby sme nikomu z vás neboli na ťarchu, a tak sme vám hlásali Božie evanjelium. Iste preto od neho a jeho spoločníkv prijali Božie slovo, ktoré hlásali, neprijali ho ako ľudské slovo, ale aké naozaj je ako slovo Božie; a ono pôsobí vo veriacich.

Preto si najmä hlásatelia Božieho slova musia dať pozor, aby neboli ako obielené hroby. Im smeruje Ježišova výčitka: aj vy sa navonok zdáte ľuďom spravodliví, no vnútri ste plní pokrytectva a neprávosti.

Domnievam sa, že nielen pre kazateľov je toto upozornenie. Každý si musíme dať pozor, prečo niečo robíme.

Staškov, 29.8.2017