Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rút 2, 1-3. 8-11; 4, 13-17, Mt 23, 1-12

Včera i dnes sme si čítali z útleho starozákonného spisu Rút.

Ak si ju prečítate celú, budete mať zmiešané pocity pre tzv. levirátne (švagrovské) manželstvo.

To čo sme tu prečítali  hovorí o dôvere v Boha zo strany Noemi a Rút a tiež o láske Rút k svoje svokre. Rút ide totiž do neistej budúcnosti, do cudzieho národa. Postavenie vdov (a obe také boli) bolo veľmi ťažké. Aj z dnešného úryvku sa to dá vycítiť. Rút ide zbierať stratené klásky, aby sa ako-tak uživili.

Rút sa dostalo priazne od Bóza a to nielen pri zbieraní kláskov, ale  získala budúcnosť pre seba i pre svoju svokru. Stala sa dokonca pramatkou kráľa Dávida.

Rút dôveruje Bohu, ale pre svoju záchranu aj robí čo môže. Čo by malo byť samozrejme – je v tom pud sebazáchovy. Veď človek robí všetko možne, aby si zachránil a udržal život. Je to však samozrejmosť? No, neviem!

Mnohí preflákajú život. Akoby čakali, že sa o nich postará niekto iný. Ďalší ako keby len dôverovali Bohu a nič nerobili. Poznáte tu zásadu: Pracuj, ako keby všetko záležalo od teba a modli sa, ako keby všetko záležalo od Boha.  Dá sa tu aplikovať i to známe heslo sv. Benedikta: Ora et labora.

Preto nás Pán upozorňuje: „Zákonníci a farizeji zasadli na Mojžišovu stolicu. Preto robte a zachovávajte všetko, čo vám povedia, ale podľa ich skutkov nerobte: lebo hovoria, a nekonajú. Viažu ťažké až neúnosné bremená a kladú ich ľuďom na plecia, ale sami ich nechcú ani prstom pohnúť. Je to o niečom inom, ako bolo vyššie povedané? Ani nie. Nestačí iba „zbožnosť“, ako sa domnievali farizeji. Je potrebné aj prstom pohnúť. Nebojme sa, že tým utrpí naša zbožnosť, dôvera v Boha. Veď aj na to pohnutie prstom nám dava možnosť Stvoriteľ.

Turzovka, 26.8.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.