Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jedna pani hovorí: Bola som v kvetinárstve a povedali mi, že majú málo kvetov, lebo je veľký pohreb a brali naň veľa kvetín.

Je to prekvapujúce, lebo sa lúčime s 90 ročnou farníčkou. V takýchto prípadoch sa úmrtie berie ako samozrejmosť a veľa ľudí naň ani nechodí.Je to znak, že ste si túto vašu zosnulú vážili. Pri tej príležitosti mi prichádza na um odobierka ľudového rečníka na mojom prvom kňazskom pôsobení v Novej Bani.

Zvykol tam hovoriť (samozrejme omnoho perfektnejšie a precítenejšie) pred pohrebom rámcovo toto: Zomrela jedna vznešená dáma. Sv. Peter jej hovorí, že na vstup do Božieho kráľovstva jej chýba ešte jeden sústredene pomodlený Otčenáš, alebo Zdravas. To čakateľku neba potešilo. Bolo to pred pohrebom a bola presvedčená, že niekto sa na pohrebe za ňu pomodlí a tak jej vybaví vstupenku do neba.

Bola sklamaná, lebo na pohrebe jej priateľky aj pri modlitbe pozerali na to kto tam je, ako sa kto správa, kto akú kyticu doniesol, kto plače naozaj a kto len tak, aby sa nepovedalo, kto ako je oblečený... Nikto jej vstupenku do neba nevymodlil.

Svoj príhovor zakončil výzvou k úprimnej modlitbe za zosnulého.

My sme sa zhromaždili na poslednej rozlúčke s našou drahou zosnulou, v rámci ktorej je aj svätá omša. Najvznešenejšia modlitba, lebo je to obeta Pána Ježiša za nás všetkých, aj našu zosnulú, aby sme mali večný život. Aj my sa máme zapojiť do tejto Ježišovej obete. Ako? Pripojiť j Ježišovej obete naše. To môže byť náš čas, naše modlitby – aj v úvode spomínané kvety. Ak sú úprimne dané (nielen tak, že sa to patrí), sú prejavom vďačnosti a lásky. A čo je Božie kráľovstvo?  Je to priestor v Božej láske. A ak zosnulého sprevádzame láskou a vďakou, posúvame ho do kráľovstva lásky.

Spomeňte si teraz na všetko pekné a dobré čo naša zosnulá pre vás urobila. Poďakujte Bohu Stvoriteľovi za to, že vám ju dal a úprimne sa teraz za ňu modlíme.

Turzovka, 16.8.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.