Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 28, 10-22a, Mt 9, 18-26 

Žena - matka sa sťažuje: Môj manžel je neveriaci. Pred sobášom sľúbil, že nebude prekážať náboženskú výchovu deti.

Nedodržal sľub a bol proti viere. Ja som bola ľahostajná. Dcéra pri rozlúčke so základnou školou bola s kamarátmi na chate. Opila sa. Šlo to s ňou stále dole vodou. Dostala sa do zlej partie a sklamala. Otec si uvedomil, že robil zle. Ja si uvedomujem, že som sa málo snažila.

Čo sa už dá robiť? My tu v kostole by sme mali jednoduché riešenie: Potrebovala by stretnutie s Kristom. Tak ako ta žena, ktorá sa dotkla obruby jeho odevu, alebo aby nad ňou Ježiš povedal: Dievča neumrelo, ale spí.“ Oni ho vysmiali. Ale keď dav rozohnali, vošiel dnu, chytil dievča za ruku a ono vstalo.

Je to však veľmi schematické riešenie. Koľkí sa roky modlite za svoje deti, priateľa, manžela... a nič. Nuž, jednoduchšie je pre Ježiša len dotykom rúcha uzdraviť, vzkriesiť mŕtvych, ako obrátiť človeka. Prečo? Lebo Boh nikoho k ničomu nedonucuje.

Čo teda v konkrétnom prípade? Čo s tou dcérou? Matka mala od začiatku vydávať svedectvo viery, možno aj otec by sa skôr spamätal. Ale aj tak nie je úspech zaručený. Viď prípad Judáša i apoštolov. Mali najlepšiu výchovu a sklamali! Ježiš vždy nechával slobodu. Ponúkal a ponúka však pomoc, preto prišiel na svet. Preto v takýchto prípadoch musíme riešenie nechať na Božie milosrdenstvo.

Skôr sa pýtajme, ako je to s nami? V moci máme iba my sami seba! Čo pre nás znamenajú dnešné čítania z Božieho slova.

V prvom čítaní sme počuli: A Jakub urobil sľub: „Ak bude Boh so mnou, ak ma bude chrániť na ceste, po ktorej idem, ak mi dá chlieb na jedenie a šaty na zaodiatie, keď sa šťastne vrátim do domu svojho otca, Pán bude mojím Bohom a tento kameň, ktorý som postavil ako pomník, bude Božím domom.“

Jakub dáva podmienku. A oprávnene! Keby Boh nebol s nim Boh jeho otca Abraháma a Boh Izáka, nikdy by v neho neuveril.

Preto aj my musíme v modlitbe, svätých omšiach, sviatostiach zažívať ten pomyselný rebrík a tak prežívať prítomnosť Boha Abraháma, Jakuba a Mojžiša vo svojom živote. Potom nebudeme mať problém s ľahostajnosťou vo viere a vydávať svedectvo viery.

Vysoká, 10.7.2017