Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 15, 1-6, Jn 15, 1-8 

 V pondelok som povedal, že v Ikóniu, keď sa spojili pohania so Židmi proti Pavlovi a Barnabášovi, skončila éra židokresťanov a začala éra kresťanov z pohanstva. 

Nebolo to jednoduché. Bolo treba ešte mnoho veci doladiť. Prečo? Nevieme si predstaviť, ako boli Židia spätí s rôznymi zvykmi, ktoré čiastočne poznáme z evanjelia. Veď aj Pán Ježiš mal s nimi problémy.

Čítali sme v Skutkoch apoštolov, ako sa musel samotný Peter zodpovedať, keď v Joppe vošiel so domu pohanov a dokonca ich pokrstil! Taktika sv. Pavla s Barnabášom bola už smelšia. V meste do ktorého prišli, vošli síce najskôr do synagógy, ale keď ich tam odmietli, smelo hlásali evanjelium pohanom.

Dnes sme však počuli: Prišli niektorí z Judey a poúčali bratov: „Ak sa nedáte obrezať podľa Mojžišovho predpisu, nemôžete byť spasení.“ To by v praxi znamenalo prijať Starý zákon a potom prísť k Novému. Lenže... prijať tie všetky zvyky, tradíciu, to bolo niečo nepredstaviteľné. A nastali veľké problémy, lebo niektorí, čo uverili zo sekty farizejov, a hovorili: „Treba ich obrezať a prikázať im, že musia zachovávať Mojžišov zákon.

Čo s tým? Musel sa zísť prvý koncil. Zajtra budeme čítať výsledok.

História učiteľka života, alebo: Mnoho veci sa opakuje. Jedno dievča si našlo veriaceho chlapca a chcela sa niečo o náboženstve dozvedieť. V jej bydlisku však chodilo málo ľudí do kostola a väčšinou starí (ako u nás?). Vyhliadla si jednu babku a pýtala sa jej čo treba robiť, aby sa stala kresťankou. Babka sa potešila, že má niekto záujem a začala: Tak to sa musíš denne ráno a večer modliť – ponúkla jej modlitby, musíš chodiť na prvý piatok na sv. spoveď, v piatok nesmieš jesť mäso, v nedeľu budeš chodiť do kostola... A pospomínala jej kdečo. Dievča mala z toho „hlavybôľ“.

V ostatnom čase aj u nás boli dve snahy dať sa pokrstiť v dospelosti.  Dostali ako prvú informáciu: Musíš chodiť dva roky na prednášky a školenia...

Ozaj čo je najdôležitejšie a ako by sa malo začať?

Domnievam sa, že odpoveď môžeme nájsť i v dnešnom evanjeliu: Ostaňte vo mne a ja vo vás. Ako ratolesť nemôže prinášať ovocie sama od seba, ak neostane na viniči, tak ani vy, ak neostanete vo mne. Ináč povedané, základom by to malo byť spojenie s Ježišom, uvedomenie si, že Ježiš je tým viničom – kmeňom a my musíme byť zaštepení do neho. Zas je to len prirovnanie. Takže: Mali by prísť k poznaniu, že som od Boha, závislý. To je základ – aj našej viery. To by mala byť aj naša prvoradá snaha. Potom by malo nasledovať poznávanie Ježiša cez Písmo. Je to to. čo povedal Pán Ježiš apoštolom: Vy ste už čistí pre slovo, ktoré som vám povedal. Na rozdiel od židokresťanov, nehľadať formulky, prázdne zvyky, obrady, ale vytvárať, hľadať vzťah s Bohom.

Turzovka, 27.4.2016