Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Zomrela v Syrakúzach pravdepodobne za Diokleciánovho prenasledovania.

Jej úcta ako k panne a mučeníci sa už v staroveku rozšírila skoro po celej Cirkvi a jej meno vložili aj do Rímskeho kánonu. 

Panenstvo si Cirkev vážila hneď od počiatku. Svedči o tom nasledujúca úvaha  z Knihy svätého biskupa Ambróza O panenstve 

Ty, jedna z národa, jedna z obyčajného ľudu a isto jedna z panien, jasom duše prežaruješ krásu svojho tela. Skoro ťa možno prirovnať k Cirkvi. Neprestávaj ani za noci na svojom lôžku rozjímať o Kristovi a čakaj ho, lebo môže prísť v každej chvíli.

Takúto ťa Kristus túži mať, takúto si ťa Kristus vyvolil. On vstúpi ta, kde mu otvoria, a ten, ktorý sľúbil, že príde, sklamať nemôže. Preto objím toho, ktorého si hľadala. Pristúp k nemu, a zažiariš. Chyť ho a popros, aby hneď neodišiel. Zaprisahaj ho, aby sa nevzdialil. Lebo Božie Slovo beží; namyslený ho nezachytí, nedbalý neudrží. Nech vyjde tvoja duša v ústrety jeho slovu. Vydaj sa po stopách nebeskej reči, lebo rýchlo unikne.

Napokon – čo hovorí panna? „Hľadala som ho, ale nenašla; volala som ho, a on ma nepočul.“ No nemysli si, že si sa mu znepáčila, keď tak rýchlo odišiel, hoci si ho volala a prosila a hoci si mu otvorila. On nás často podrobuje skúške. Veď čo hovorí v evanjeliu zástupom, keď ho prosili, aby neodchádzal? „Aj iným mestám musím zvestovať Božie slovo, lebo na to som poslaný.“ Ale aj keď sa ti zdá, že odišiel, vyjdi a hľadaj ho znova.

A kto iný ťa má poučiť, ako si udržíš Krista, ak nie svätá Cirkev? Už ťa to aj naučila, ak rozumieš, čo čítaš. Hovorí: „A keď som trochu od nich poodišla, našla som, koho moja duša miluje; chytila som ho a už ho nepustím.“

A čím si možno Krista udržať? Nie lanami násilia ani uzlami z povrazu; jeho možno zviazať len putami lásky, silou ducha, chytiť roztúženou dušou.

Ak chceš aj ty chytiť Krista, hľadaj ho a neboj sa utrpenia. Krista možno najčastejšie a najľahšie nájsť uprostred telesných múk, v rukách prenasledovateľov.

Hovorí: „A keď som trochu od nich poodišla.“ Áno, keď trochu unikneš z rúk prenasledovateľov a nepodľahneš mocnostiam sveta, o chvíľočku ti vyjde v ústrety Kristus. On ťa nedovolí dlho skúšať.

Tá, čo takto hľadá Krista, tá, čo takto Krista nájde, môže povedať: „Chytila som ho a už ho nepustím, kým ho nevovediem do domu svojej matky, do izby tej, čo ma počala.“ Čo iné je dom tvojej matky a jej izba, ak nie vnútorná svätyňa tvojej bytosti?

Chráň si tento dom, čisti vnútro tohto domu, lebo len keď bude tento dom čistý, bude duchovným domom, svätým kňazstvom spojeným s uholným kameňom a bude v ňom bývať Duch Svätý.

Tá, čo takto hľadá Krista, tá, čo takto Krista prosí, tú on neopustí, ale naopak, často ju navštívi; veď on je s nami až do skončenia sveta. 

Modlime sa.

Milosrdný Bože, na mocný príhovor svätej panny a mučenice Lucie naplň nás svojím svetlom a radosťou a daj, aby sme na zemi podľa jej príkladu žili ako deti svetla a vo večnosti mali s ňou účasť na tvojej sláve. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.