Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Uvedenie do bohoslužby:

Keď sa tu schádzame k nedeľnej bohoslužbe, vytvárame spoločenstvo viery s Kristom uprostred nás. Nie je to nejaký vyvolený klub, spolok len pre niektorých. Naše spoločenstvo je otvorené všetkým ľuďom dobrej vôle.

Preto sa za seba navzájom modlíme, aby nám Boh odpustil všetky previnenia proti dobrým susedským vzťahom, proti pokoju a dobrej vôli.

Uvedenie do čítaní:

  1. Iz 56,1.6-7

V Izraeli sa povedomie, že sú ľuďom Božím, zvrhlo na pýchu. Pohŕdali a odmietali všetkými, ktorí neboli Židia. Reč proroka Izaiáša, ktorú si teraz budeme čítať, preto neznela príjemne ušiam Izraelitom, jeho poslucháčom.

 

  1. Rím 11,13-15.29-32

Svätý Pavol káže pohanom, ale nemôže sa ubrániť ľútosti, že Židia evanjelium odmietli: Boh chce predsa preukázať milosrdenstvo všetkým.

 

  1. Mt 15,21-28

Tiež evanjelium sa dnes zaoberá výlučnosťou či všeobecnosťou evanjelia. U nás to nie je hranica medzi Židmi a nežidmi, ale prekážok je medzi nami ešte dosť.

 JEŽIŠ NA DOVOLENKE

Dnešné evanjelium ma inšpirovalo hovoriť o dovolenke, a o nekonečných vybavovačkách na úradoch, či u lekároch.

Začneme tým nepríjemným:

Predstavte si toto: Idete si vybaviť niečo na úrade. Po dlhom čakaní v rade sa dozviete, že tam sediaci úradník nie je pre vašu záležitosť kompetentný a vy idete s bručaním o byrokratoch vystáť dlhý rad k inému okienku. Alebo sa ťažko dostanete k lekárovi špecialistovi. Keď ste konečne v ambulancii, povie vám: Toto ja neriešim. A tak musíte opäť stáť kvôli výmennému lístku u obvodného lekára a tortúru zopakovať.

Nebol Pán Ježiš v dnešnom evanjeliu tiež taký byrokrat?

Spomínaný sýrsky kraj, už nebol štát Izrael - Pán Ježiš si tam šiel asi len tak odpočinúť od ľudí, možno sa viac venovať apoštolom a vyučovať ich - dalo by sa povedať, že tam šiel na dovolenku. A tu sme pri radostnej situácii – dovolenke. Ale i tam ide za ním povesť mocného človeka, ktorý zdarma lieči a pomáha.

Pán Ježiš odmieta matku ako úradník u okienka, čí špecialista v ordinácii: Tu už nie som kompetentný, to už nespadá do mojej pracovnej náplne. Ja mám plné ruky práce sa svojimi krajanmi Židmi. A som tu na dovolenke, daj mi pokoj! – samozrejme vymýšľam si. Evanjelista zaznamenal jeho slova takto: „Nie je dobré vziať chlieb deťom a hodiť ho šteňatám.“ Čo je pre uši dnešného človeka, ešte tvrdšie.

Lenže tam, kde je človek v núdzi, tam končia všetky hranice kompetencii a rezortu - a Ježiš nakoniec nielen pomôže dcére, ale pochváli matku za jej húževnatosť v hľadaní pomoci.

Prirodzene Ježiš nebol byrokrat, nechcel niekoho len tak odbiť. Chcel dať najavo, že prišiel k ovciam stratených z domu Izraela. Teda povzbudiť starozákonný ľud a aj „vyskúšať“ vieru matky.

Zdá sa, že toto evanjelium má v dnešnej dobe stále väčšiu dôležitosť. Ľudské vzťahy sa stále viac kazia. Je stále viac odborov, úradníkov, lekárov - a človek sa v tom nejako stráca.

Beda ti, človiečik, keď netrafíš správne v nemocnici na tu pravú ambulanciu, do pravých dverí, kam patríš. „Tu ste zle, patríte tam a tam....“ - a človiečik pacient, ktorý prepočul číslo, sa motá ďalej, dokiaľ sa nenájde niekto, kto síce nemá v pracovnej náplni orientovať popletených pacientov, ale aj tak to urobí.

Beda ti, človeče, keď sa ti v ľudskom mravenisku veľkomesta prihodí nejaká ťažkosť, hoc veľmi ľudská. Pokiaľ nevyvedieš výtržnosť, aby si ťa všimla polícia, alebo pokiaľ nepadneš ako drevo, aby si sa dostal do starostlivosti záchranky, nie je medzi ponáhľajúcim sa davom nik kto by mal čas a chuť si ťa len všimnúť, tobôž ti pomôcť.

Čo robiť?

Známy rakúsky dokumentarista Ulrich Seidl natočil film: Ježišu, ty to vieš. V tomto intímnom dokumente sprostredkúva súkromné rozhovory šiestich hlboko veriacich ľudí s Bohom, ktorému sa zverujú so svojimi najosobnejšími túžbami i starosťami, ako sú manželské problémy, či partnerova nevera. Film získal cenu pre najlepší dokumentárny film na MFF v Karlových Varoch a viacero ďalších ocenení. V tomto dokumente, ktorý sa takmer výlučne odohráva v kostole kde sa chodia ľudia vyžalovať Ježišovi, vidno pár scénok aj mimo kostola. Napríklad v domácnosti: Ona žehlí a on pozerá televízor, alebo ona šije, on prejde popri nej, bez toho aby si ju vôbec všimol otvorí balkón a fajčí tam. Tí ľudia sa skutočne nemajú komu vyžalovať, s kým porozprávať, jedine s Ježišom.

Preto musí byť v evanjeliu i to pohoršlivé - veľmi ľudské - dnešné rozprávanie o Ježišovi, ktorému sa akoby nechcelo pomôcť, ale predsa pomohol; - aby sme si na to mohli spomenúť, až sa nám nebude chcieť niečo pre druhého urobiť, čo nie sme urobiť povinní; - aby sme aj tak šli a pomohli a urobili.

Keď sa nám nechce - je to ľudské.

Keď pomôžeme - je to kresťanské.

Majme na pamäti čínsku múdrosť: Iba zdochnutá ryba, plavá dole prúdom. Duchovne žijúci človek dokáže ísť aj proti prúdu svoje lenivosti, sebeckosti...

Pán Ježiš tvrdo odbil ženu, odmietol ju. Nakoniec sa nechal obmäkčiť, dal si povedať. Čo ti pri tom pripomína tvoje svedomie?

Nebol si tiež v podobnej situácii? Niekto ťa prosí, tebe sa nechce. Ako to dopadlo u teba? Premohol si sa? Premohol si aj tak, že sa ti nechcelo?

Pán Ježiš nie je neúprosný. Zostaneš ty tvrdý a neoblomný, i keď môžeš pomôcť?
Prirodzene - všetci vieme, že niekedy musíme zostať pevní a neoblomní. To keď by od nás niekto chcel niečo špatného. K zlému sa nesmieme dať pohnúť ani slzami, ani hrozbami.

Ale kde o nič zlého nejde, to je iné.

Sám Syn Boží, Ježiš, zmenil svoje rozhodnutie, nepovažoval to pod svoju dôstojnosť, netrval na svojom: „Už som povedal nie, a koniec!“ - Človek ho prosil - Pán si dal povedať a pomohol. Choď a čiň podobne!

Čo si dnes budeme pamätať?

My, kresťania, nie sme byrokrati - pomôžeme keď môžeme - i keď nie sme povinní.
My, kresťania, nie sme tvrdohlaví - dáme si povedať, keď sa jedná o dobrú vec, i keď sa nám nechce.

Človek je na dovolenke, presnejšie - potrebuje oddych.

Kresťan nikdy nie je na dovolenke. Rozumej: vždy pomôže, ak je rozumne požiadaný, alebo vidí, že niekto potrebuje pomoc.

Turzovka, 19.8.2017 vigília, Makov, 20.8.2017