Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Uvedenie do bohoslužby

Väčšina z vás, čo tu ste, dnešné Božie slovo nevypočuje! Väčšina z vás odíde domov bez duchovného úžitku!

Keby si dovolil tvrdiť vám niečo také kňaz, asi by ste sa urazili. Ale to dnes tvrdí Pán Ježiš.

Oľutujme  našu nedbalosť voči Božiemu slovu sústreďme sa a poďme prosiť o pomoc, aby sme boli dobrými poslucháčmi. 

Uvedenie do čítaní:

  1. Iz 55,10-11

Prorok v prvom čítaní hovorí, že slovo Božie pôsobí tam, kde je prijaté podobne ako úrodný dážď. Bude to dnes tak aj u nás? 

  1. Rím 8,18-23

Pápež Ján XXIII. povedal: „Kto verí, ten sa netrasie.“ Kto verí ten nie je pesimista. Viera - je radosť, ktorá pochádza od Boha.

Nezmýšľa podobne svätý Pavol v liste Rimanom? Počúvajte, čo tam píše. 

  1. Mt 13,1-23

„Božie slovo je mocné, ale nikomu sa nevnucuje. Človek ho môže odmietnuť alebo prijať.“ - Takto by sme to povedali asi my. Teraz počúvajme, ako krásne vedel tuto pravdu povedať Pán Ježiš. 

 

ZNÁME EVANJELIUM

Jeden z najväčších mozgov svojej doby – Sokrates, paradoxne povedal: Viem, že nič neviem. Ak ste sa pustili do nejakej veci, začali ju študovať, dáte mu za pravdu.

Tak je to i pri čítaní Svätého písma. Najmä na Lectio Divina sme si to uvedomili. Stále sa otvárajú nové a nové obzory, duchovná hĺbka. Často je to reč tajomná; mnohými spôsobmi si ju môžeš vysvetľovať a ešte máš pocit, že je ešte veľa neprebádaného.

Zato dnešné evanjelium vyzerá zrozumiteľne. Rozsievač, semeno, pôda úrodná a neúrodná. Nič nejasného, dnes si môže kazateľ ušetriť prácu. A predsa by som vás rád upozornil, že i dnešné evanjelium má tajomné a prekvapivé hĺbky.

To prvé, čo tu prekvapuje, je, že i

Boží hlas môže byť neúspešný.

Za roky kňazstva viem kdečo o neúspešnosti môjho ľudského hlasu ako učiteľa kresťanského života. Viem, ako si moji poslucháči a návštevníci kostola z toho, čo počujú, vedia vyberať práve to, čo sa im hodí, čo odpovedá ich názoru, potrebe.

Dnes Pán Ježiš hovorí, že ani Božiemu hlasu sa nevedie lepšie. Ľudia počúvajú evanjelium, čítajú si doma Bibliu, ale počujú len to, čo počuť chcú. Upravia si zmysel slova Božieho podľa svojho, miesto toho, aby upravili svoj život podľa zmyslu Božieho slova.

Klamú tým seba samých - a to je najhorší spôsob podvádzania. A predsa to robia. Prečo?

Niektorí neodložili detské náboženské predstavy

Niektorí ľudia si vytvorili veľmi silné náboženské predstavy hneď v detstve a v dospelosti sa ich nevedia zbaviť.

Keď počujú niečo, čo im ich detské predstavy nabúrala, začnú prepadať panike, že sa im berie viera. Svoje detské topánočky odložili, ale s detskou a detinskou vierou chcú prejsť celým životom. Za kresťanskú vieru považujú pár príbehov, ktoré sa ani nepokúsili v dospelosti pochopiť.

Potom sú tu ti, čo považujú slovo Boží za romantické blúznenie.

Považujú totiž sami sebe za veľmi dospelých, za striezlivých, za realistov - a slovo Boží sa im zdá byť nereálne, nevhodné do drsného každodenného života.

Ktosi ten pocíť vyjadril typickým výrokom: „Ježišovo Evanjelium? Krásne! Prečo nie, ale je to hudba z iného sveta, podľa ktorej sa v dnešnom svete nedá tancovať.“

Je to divné, ale je to tak. I Božie slovo padá väčšinou na neúrodnou pôdu.

A to je druhá vec, ktorá udivuje, keď sa nad ňou zamýšľame:

Napriek tvrdosti ľudských sŕdc Božie slovo stále rastie a je tu!

Stále vyrastajú noví kresťania. Nakoniec aj vaša prítomnosť tu, je toho dôkazom.  

Český publicista Ladislav Simajchl si dávnejšie zaspomínal: Je tomu už veľa rokov, čo som, pár mesiacov po februári 1948 prijímal s 15 ďalšími kňazské svätenie. Z mnohých strán sme vtedy počuli, že do tridsať rokov už u nás nebudú ľudia, ktorí by potrebovali kňaza, ktorí by verili v Boha. Že my sme posledná generácia kňazov a veriacich. Tých tridsať rokov už dávno uplynulo a my pracujeme doteraz v duchovnej správe. A nik z nás si nesťažuje na nedostatok práce, že by nás nikto už nepotreboval.

Keď som ja bol v tej situácii pred 44 rokmi spolu s ďalšími sedemdesiatimi kolegami (bolo to pre celé Slovensko), tesne pred vysviackou prišiel k nám z ministerstva súdruh Káčer (mal na starosti cirkev) a povedal: Kvôli krízovému vývoju v našej spoločnosti ste boli toľkí prijatí do seminára. Už vás necháme vysvätiť, lebo vás ešte potrebujú staré babky. Ste však posledná generácia kňazov.

A... už som aj ja zostarol, máte nových, mladých kňazov a aj oni je potrební.

Božie políčko sa zelená stále, nech je pôda ako chce kamenitá. A stále to platí, ako povedal Pán Ježiš pred 2.000 rokmi: Veľa zrniek slova Božieho ide nadarmo. Nie každý dnes uverí v Boha, ale kto uverí, ten verí naozaj – teda dúfam. A prináša úrodu.

Nikto na svete nemôže zabrániť, aby sa Božie slovo stále znovu ujímalo v ľudských srdciach, aby Božie pole prinášalo stále novú úrodu.

Evanjelium pre dnešných rodičov.

Neprepočujte dnešné evanjelium ani vy, rodičia, ktorí máte často pocit, že vás deti neposlúchajú, že je zbytočné čo im hovoríte.

Pán Ježiš i vás vyzýva, aby ste trpezlivo zasievali. A keď sa seje, nemôžme čakať súčasne žatvu. Iní zasieva, iný žne. Zasievajte trpezlivo, to je všetko. Teraz asi väčšina vašich slov padne na skalu, ale niektoré sa zazelená a prinesie úrodu; trebárs po rokoch. Len zasievajte.

Evanjelium pro všetkých

A všetci si dnes zapamätajme: Žatva príde neskôr, nakoniec Celý náš život je zasievanie, kyprenie pôdy. Nám je stále ešte daná ta nádherná možnosť, podieľať sa na tejto tichej, rozsievačskej práci. Máme možnosť obrábať Božie pole. A tak: Kto má uši, nech počúva!

Turzovka, vigília 15.7.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.