Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Uvedenie do bohoslužby:  

Už proroci Starého zákona zachytili niečo z tajomstva Božieho bytia - Božiu lásku. V Ježišovi dostala tato láska viditeľnú podobu. My sme Ježišovu lásku skoncentrovali do sviatku Božského srdca a zhmotnili do sochy, ktorú máme na oltári. Dnes si chceme uvedomiť Ježišovu dobrotu a poďakovať.  

Uvedenie do čítaní: 

  1. Dt 7,6-11

Keď Izraeliti uvažovali o situácii svojho národa uprostred okolitých národov, videli zásadný rozdiel: Oni boli jediný národ, o ktorom sa hovorilo, že je Bohom vyvolený, že Boh ich vedie. A toto vyvolenie a vedenie nazvali Božou láskou. Počúvajme, ako o tom uvažoval Mojžiš. 

  1. l Jn 4,7-16

Zviditeľnená Božia láska, s ktorou sa stretávame v Pánu Ježišovi, je niečo čo úplne prevyšuje ľudskú lásku. Počúvajme, ako o tom uvažuje apoštol Ján. 

  1. Mt 11,25-30

A do tretice počúvajme, ako o láske Boha Otca hovorí jeho Syn Pán Ježiš a aký je k nám súcitný.   

 

ČO TO JE ZASVÄTIŤ SA?

V prvej farnosti ktorú som spravoval bol farník vyzerajúci veľmi dôstojne. Napriek svojmu vysokému veku chodil vystretý, z tváre mu vyžaroval pokoj. Mal prirodzenú autoritu a badal som, že si ho okolie váži. Mál výše osemdesiat rokov keď ochorel a nemohol prísť na prvý piatok do kostola. Poslal za mnou dcéru s prosbou, aby som mu priniesol sv. prijímanie domov.

Keď ma privítal jeho prvé slova boli: Viete, ešte v roku 1921 bolo na Starých Horách zasvätenie sa mužov Božskému Srdcu. Pred nitrianskym pánom biskupom Kmeťkom sme za zasvätili Božskému srdcu a odvtedy každý prvý piatok chodím na sv. prijímanie. Nechcem si vynechať ani tento.

Domnievam sa, že tento pán veľmi dobre vytušil podstatu dnešnej Slávnosti Najsvätejšieho Srdca a aj zasvätenie sa Ježišovmu Srdcu. Odvtedy ako sa zasvätil Božskému Srdcu chodil každý mesiac na sv. spoveď, pravidelne na sv. prijímanie a bolo to na jeho živote vidieť.

Na tomto farníkovi som videl ovocie Slávnosti Božského Srdca. Kde sú korene tejto slávnosti? Nachádzame ich v Ježišovej obete na kríži, kde jeho srdce vykrvácalo za spásu sveta. Vidíme tu veľkú lásku Ježišovho Srdca. V tomto symbole je jeho láska, jeho milosrdenstvo, v ňom pramenia aj sviatosti.

Na kríži jeho láska vyvrcholila. Bola však už aj v slovách a postoji, ktoré sme dnes počuli:  Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním.

Ako som to mohol vidieť na spomínanom farníkovi, v Ježišovej láske videl posilu k zodpovednému a chlapskému životu. Vzťah k Ježišovmu srdcu nie je nič nasladlé, nič gýčové. Je to tvrdá realita Ježišovej obety. Niečo silné, niečo bolestné sa obetujúce.

Pobožnosť, úcta musia mať takú odozvu v našom živote. Vtedy majú význam. Nič nie je škaredšie ako neúprimnosť, predstieranie. Pred ľuďmi sa taký človek znižuje a myslím, že stráca aj úctu k sebe.  

Banskobystrický biskup Rudolf Baláž spomínal ako v jednej kopaničiarskej vrchárskej farnosti bol kňaz nútený oznámiť veriacim, že už nemajú ani peniaze na olej pre večné svetlo. Po omši prišla za ním chudobná starenka a hovorí: Pán farár, večné svetlo nechajte zažaté iba cez noc. Kňaz sa počudoval a kladie otázku: A čo vo dne? A starenka hovorí: Cez deň budem v kostole ja. Robiť už nemôžem, lebo nevládzem, ale budem celý deň v kostole a tak nahradím tú večnú lampu. Budem sedieť v lavici a myslieť na Pána Ježiša v bohostánku. A budem tak robiť dovtedy, kým si ma nezoberie Pán k sebe.

Aj takúto podobu môže mať láska k Ježišovi.

Byť pred Ježišom a myslieť na neho! A nielen v kostole ale aj v živote.

Myslím, že aj ten pán spomínaný v úvode bol takýmto svetlom, lebo prijímal Ježišovu lásku. Bolo to v mojej prvej farnosti, prečo by to nemohlo byť aj v poslednej?

Turzovka, 23.6.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.