Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Uvedenie do bohoslužby:

Na prežitie veľkonočnej radosti nestačí jeden deň. Preto sa dnes znova zhromažďujeme okolo oltára. Veď veľkonočná radosť má v nás pôsobiť stále.

Neustále chce s nami zostať živý Pán so svojim slovom, svojimi sviatosťami. Pozdravme víťaza z Golgoty spoločným volaním: Ty si víťazom nad pokušením a hriechom. Ty si víťaz nad utrpením a beznádejou. Ty si zvíťazil nad smrťou a zlobou.

 Uvedenie do čítaní:

  1. Sk 2,14-.22.32

Ako včera, tak i teraz k nám bude hovoriť o Zmŕtvychvstalom Pánovi jeden z účastníkov týchto udalosti - apoštol Peter.

Počujeme ako apoštol vysvetľuje vtedajším poslucháčom - i nám - čo znamenajú veľkonočné udalosti.

  1. Mt 28, 8-15

Pri počúvaní evanjeliu uvažujeme ako Ježišovo zmŕtvychvstanie spôsobilo u niekoho strach, ktorý sa mení na nádej a radosť, u iných strach, ktorý sa mení na boj proti viere v zmŕtvychvstanie.

Duchovné prežívanie

Keď som pôsobil v Banskej Bystrici mál som v katedrále v nedeľu poslednú, večernú sv. omšu pre študentov o 19:30. Bola študentmi – a nielen nimi – hojne navštevovaná. V tom čase som tam žil pod jednou strechou aj s profesorom, ktorý predtým 40 rokov žil v Taliansku. Tieto večerné omše chápal – boli podľa talianskeho štýlu života, kde sa všetko posúva na večerné hodiny keď už nie je tak horúco.  Keď som mu raz povedal, že mám sv. omšu ráno o 6:00, tak bol šokovaný a hovorí: To tam niekto príde?

A prišli. Nie toľko ako večer, ale predsa. Keďže to bolo práve na Veľkú noc, profesor poznamenal: To je dôkaz Kristovho zmŕtvychvstania. Mal pravdu. Prísť tak skoro je obeta a účastník musí veriť! Nakoniec, každá sv. omša je toho dôkazom.

Keby nebolo zmŕtvychvstania, apoštoli by sa rozutekali a neboli by takí odvážni ako Peter v dnešnom 1. čítaní. Určite by neukradli jeho mŕtve telo – ako to vymysleli Ježišovi nepriatelia (viď. evanjelium). To by bol dobrý nezmysel, aby apoštoli položili život za svoj vlastný podvod.

Museli byť hlboko presvedčení o Ježišovom zmŕtvychvstaní.  

Keby nebolo zmŕtvychvstania neboli by sme tu ani my. Radostná zvesť by sa nedostala až k nám.

Český herec K. Šíp, máva dialógy do ktorých si pozýva známe osobnosti. Hovorili o Veľkej noci. Jeden z hosti hovoril o tom, že je z Valaska u nich maľujú kraslice, zachovávajú šibačku a polievačku... Ďalší: my tieto sviatky neprežívame tak duchovne, kraslice nás nebavia, zvyky tiež nie, tak ideme do prírody, alebo sme u televízora....

Vidíte, toto považujú za duchovné prežívanie Veľkej noci. Je pravda, vajce je symbolom života, polievačka a šibačka môže byť tiež spomienkou na Ježišovo zmŕtvychvstanie. Veď na druhý deň po zmŕtvychvstaní vojaci korbáčmi vyháňali zvedavé ženy  od prázdneho hrobu a možno polievali vodou. Obušky a vodné dela sa používajú aj teraz na rozháňanie demonštrantov. Ale zachovanie týchto zvykov je duchovné prežitie sviatkov?

Ak sa to robí preto, môže to byť dôkaz Kristovho zmŕtvychvstania, ale čo to dá tým, ktorí to robia? Je to málo!

Emiliano Tardif píše: V Paraguaji je veľká vodná elektráreň. Vyvážajú elektrinu, ale domčeky pod ňou sú bez prúdu. Tí chudobní nemajú na platenie, nemajú elektrické rozvody... tak môže byť aj s človekom, dokonca kresťanom – má kresťanské zvyky, aj také čo pripomínajú zmŕtvychvstanie, ale nemusia mať v sebe Ježišovo zmŕtvychvstanie, jeho svetlo; môžu to robiť zo zvyku.

Čo s tým? Aplikujme to na vzťah k iným. Dá sa len tak zo zvyku pozdraviť, povedať pár slov, ale dá sa to aj so záujmom. Hneď vidíme aké je to iné.

Veľa zvykov (i tieto veľkonočné) i kresťanských aktivít (spovedanie sa, modlitby, účasť na omši, záujem o kostol a farnosť...) sú dôkazom Kristovho zmŕtvychvstania. Sme už blízko, ale ešte sa treba napojiť na tu elektrinu – na Ježiša. Začať robiť tieto veci s osobným záujmom a vnútorným presvedčením.

Turkov, Dlhá, Turzovka, 17.4.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.