Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Gn 46, 1-7. 28-30, Mt 10, 16-23 

Pán Ježiš posiela apoštolov medzi ľudí.

Zároveň ich upozorňuje, že budú ako medzi vlkmi. A preto majú byť opatrní ako hady a jednoduchí ako holubice.

Ako vysvetliť, že majú ísť medzi ľudí a pritom sme počuli: Chráňte sa ľudí. Neviem ako je to v pôvodine (nie som tak vzdelaný, ani nemám prístup ku gréckej pôvodine – vlastne Matúš je napísaný v aramejčine), ale asi sa tým chce povedať, ako je to v českom preklade: Mějte se na pozoru před lidmi. Apoštoli si majú dať pozor na ľudí – byť pripravení na ťažkosti. Je to aj v kontexte vyššie povedaného: Hľa, posielam vás ako ovce medzi vlkov.

Aj keď nie sme apoštoli (hoci by sme v určitom zmysle mali byť), aj my sme poslaní medzi ľudí. A to v rôznych stupňoch.

Daní sú nám rodičia, súrodenci, spolužiaci – tých máme brať ako dar od Boha. Musíme ich brať takých akí sú a dokonca ich mať radi a Bohu byť za nich vďační. Vedieť zvládnuť prípadne napätia o ktorých nám hovorí Pán Ježiš.

Čiastočne sú nám daní susedia, spolupracovníci. Preto čiastočne, lebo tých si môžeme aj vybrať (presťahovaním, zmenou práce – ak je nám to možné).

Akých ľudí sa máme chrániť? Možno nie až tak tých, ktorí vás vydajú súdom, budú vás bičovať vo svojich synagógach a pre mňa vás budú vláčiť pred vladárov a kráľov, aby ste vydali svedectvo im aj pohanom. Pred tými máme príležitosť vydávať svedectvo.

Je totiž kresťanská čnosť, dar Ducha svätého – sila. Ak táto chýba nám kresťanom, potom niektorí ľudia, ktorí terorizujú okolie – dokonca celú farnosť, keď sa nik im nepostaví. Zbadal som to aj pri medializovanej kauze v našej farnosti. Mnohí hovorili: To nechajte tak! Viete aká je ona? Bude sa pomstiť, ona je agresívna, ona má známosti...

Koho sa teda máme chrániť či báť? Tých ktorý môže i dušu i telo zahubiť v pekle.

To sú akí? Ktorí sú pre nás blízkou príležitosťou na hriech! V tomto smere mali starí asketickí autori heslo: In fuga salus (v úteku je spása).

Čo by to malo znamenať? Niekto sa musí vyhnúť kamarátom, ktorým nevie odolať a strhnú ho k hazardným hrám, alkoholu, dogám, neviazanému životu.

Niekto nevie odolať niektorým jazyčniciam a začne spolu s nimi klebetiť, niekto sa nevie ovládať na ihrisku...

Aj my sme poslaní. Nie sme skúšaní nad sily. Záleží od nás či sme opatrní a múdri. Či sa držíme rád Pána Ježiša.

Turzovka, 14.7.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.