Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Mt 20, 20-28

Keď som sa stretával s politickými väzňami, vždy ma povzbudili.

Nepamätám si, žeby niektorí z nich bol zatrpknutý. Tých čo som poznal boli napriek nalomenému zdraviu a pokročilému veku plní energie. Často som od nich počul: Viete, že to bolo na niečo dobré. Aj takto: Bol som v Božej škole.

Nuž kto sa viac môže pochváliť, že bol v Božej škole ako dnešný oslávenec sv. Jakub. Veď denne bol tri roky s Ježišom. Dokonca vieme v čom bol prevychovávaný spolu s bratom Jánom. Matka za nich u Ježiša orodovala, aby boli po jeho pravici a ľavici a tým vzbudili nevôľu u ostatných apoštolov. Čítame: keď to počuli ostatní desiati, namrzeli sa na oboch bratov.

Sv. Ján Zlatoústy to komentuje takto: Vidíš, akí nedokonalí boli všetci, aj tí, čo sa pokúšali predísť ostatných desiatich, aj desiati, ktorí závideli tým dvom? Ale ukáž mi ich neskôr a uvidíš, že už v nich nie je nič zo všetkých týchto vášní. Počúvaj, ako ten istý Ján, ktorý teraz prišiel s touto prosbou, prenecháva prvé miesto vždy Petrovi, aj vtedy, keď káže, aj keď robí zázraky, ako je to v Skutkoch apoštolov. A Jakub potom už nežil dlho; od samého začiatku ho spaľovala veľká láska, zanechal všetko ľudské a vystúpil na takú výšku, že ho čoskoro zabili.

Jakub sa stáva pokorným a má tu česť, stať sa prvý mučeníkom, keď ho sťal Herodes Agripa - vnuk Herodesa Veľkého.

Aj my sme povolaní pracovať na sebe a tak sa stať apoštolom. Je to tak, apoštol musí najskôr vychovávať seba (niekedy veľmi tvrdo) aby mohol byť príkladom pre iných. 

V Kansas City, štát Missouri, strážilo 10 - ročné dievčatko v nedeľu ráno vchod do otcovej zubnej ambulancie. Chcelo, aby otec šiel s celou rodinou do kostola, namiesto toho, aby pracoval. Jej otec zubný lekár, ktorý ordinoval aj v nedeľu od ôsmej do dvanástej, videl, ako sa dcérka prechádza pred ambulanciou so transparentom, na ktorom bol nápis: "Nie je správne, aby ste môjho otca nútili pracovať aj v nedeľu. Chceme, aby šiel s nami do kostola." Dieťa otcovi vyhlásilo: "Budem to robiť každú nedeľu, až kým neprestaneš pracovať."

Vidíte malú apoštolku. Možno príliš hollywoodsky, ale urobila to apoštolsky vynaliezavo. Zdá sa, že otec potreboval prejsť Božou školou v ktorej bola učiteľkou jeho dcérka.

Turzovka, 25.7.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.