Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Aká matka, taká Katka, aký otec taký syn... Nepadá jablko ďaleko od stromu.

Tak hovorí ľudová múdrosť.

V prípade dnešných oslávencov to úplne platí. Preto sa aj patrí, aby sme si ich pripomenuli a oslávili.

Máme na to dva dôvody:

  1. podarilo sa im vychovať dobre dcéru.
  2. stali sa starými rodičmi Pána Ježiša a ako sme počuli v evanjeliu, dostalo sa im daru, ktorého sa nedostalo spravodlivým a prorokom: Mnohí proroci a spravodliví túžili vidieť, čo vidíte vy, ale nevideli, a počuť, čo vy počúvate, ale nepočuli.

Bol to nezaslúžený Boží dar. Ale ako to býva, aj človek k tomu daru prispieva. V čom je zásluha Joachima a Anny? Kroniky nám nič o tom nezanechali, ale vieme si domyslieť. Sv. Bernard hovorí, že Boh si volí do úlohy tých ľudí, ktorí splnia náročnú úlohu.

Určite dávali Joachim a Anna dobrý príklad svoje dcére Márii.

Niekto môže povedať: Ja sa aj usilujem o dobrú výchovu a nejako mi to nejde. Už je to tak, že nemôžeme zobrať dieťa a povedať: Dávaj pozor, teraz ťa idem vychovávať. Dieťa si najviac všíma to, keď by sme boli radi, aby to nevidelo a nepočulo. Dieťa počúva očami.

James KELLER: Niečo na dnes

Mladý muž čakal pred súdom na rozsudok. Polícia mu už dávno bola za pätami a pristihla ho pri čine.

 Ale matka mladého zločinca šla za sudcom a prosila, aby vyniesli mierny rozsudok: "Pán sudca, on bol vždy dobrým synom. Zo všetkého, čo nakradol, dal mi polovicu."

Na dedine sa chodilo po kolede. Miništranti dostávali tiež nejaké mince, ktoré odovzdali pánu farárovi a on ich potom podelil. Jeden chlapec pribehne z koledovania a volá: Mami, ja som si odložil peniaze. Mama: Veľmi dobre, peniaze sa zídu.

 Joachim a Anna určite nedávali takýto negatívny príklad.

Patrilo by niečo pozitívne, však!

Volal mi jeden bývalý miništrantom. Zomrela im mama po 2,5 ročnej ťažkej chorobe. Syn nechal výnosnú prácu a staral sa o ňu. Starší brat o ňom: Obdivujem ho.

Pred troma rokmi mi vymieňal kĺb. Operoval ma môj bývalý miništrant. Keď som ležal na jeho oddelení prišla za mnou sestrička a poprosila ma, aby som sa pomodlil za jej dcéru. Prisľúbil som jej, ale vyzval som aj ju, aby sa aj ona modlila. Sestrička: Ja sa modlím a dodala, tu nemôžme ani nič škaredé povedať, pán doktor nás hneď pokarhá.

Poznal som jeho rodičov a môžem skonštatovať, že tu sa splnilo: Aká matka, taká Katka, aký otec taký syn... Nepadá jablko ďaleko od stromu.

Každý už máme výchovu za sebou, už sa musíme vychovávať sami, aby sme dávali príklad iným.

 Turzovka, 26.7.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.