Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

 

Novým pánom farárom som bol požiadaný, aby som pokračoval na tejto farskej stránke. 

Uvedenie do bohoslužby:

Máloktorý svätec naplnil vo svojom živote tak verne slova Pána Ježiša, ako naši apoštolovia svätý Cyril a Metod.

"Choďte do celého sveta", znie príkaz Spasiteľov. A oni ho plnia. Z rodného Solúna odchádzajú do Carihradu a odtiaľ podnikajú apoštolskú cestu medzi Arabov. Prenikajú až do Bagdadu, aby hľadali slávu Najsvätejšej Trojice. Ochotne idú hlásať vieru na Krym a roku 863 sa ujímajú misijného diela medzi Slovanmi. Prichádzajú na Moravu, prechádzajú územia Slovanov, vydávajú sa do Panónie ku Koceľovi, putujú i do Benátok a odtiaľ na pápežovo pozvanie do Ríma. Právom píše ich žiak svätý Kliment Ochridský: „Ako orly preletovali na všetky strany, od východu na západ a od severu na juh." A všade šírili evanjelium. 

 

Uvedenie do čítaní: 

  1. Sir 44, 1bc. 4-7. 11-15.

Slová, ktoré budete o chvíľu počuť od starozákonného autora, boli napísané dávno pred Cyrilom a Metodom. Nemôžeme sa ubrániť pocitu, ako keby boli napísané na oslavu našich vierozvestcov. My sme ich duchovnými potomkami.

  1. Ef 4, 1-7. 11-13

Svätí Cyril a Metod poznali list Efezanom a aj ho prekladali. A hlavne držali sa jeho odporúčaní. 

  1. Mt 28, 16-20

Pán Ježiš prišiel pre všetky národy a preto svojich apoštolov posiela do všetkých končín zeme. Nám poslal Cyrila a Metoda.

 

Poslania apoštolov 

Príchod vierozvestcov:

Býva rôzny. V rôznych stupňoch. Možno začne zvedavosťou. Kto to je, čo tu chce?  Nasleduje váhanie, odpor, či prijatie. Dnes navyše ľahostajnosť.

Všetci vierozvestcovia by mali mať jedno spoločné - poslanie od Ježiša Krista: Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal.

Ako to bolo u našich vierozvestcov Cyrila a Metoda?

Nezvyklé. Boli pozvaní od Rastislava. Možno povedať, že boli očakávaní a prijatí. Panovník bol vtedy božstvom a ak misionárov on prijal, potom aj ľud – pochopiteľne povrchne (doteraz hrešíme starého slovanského boha hromu - Paroma). Ešte dlho platilo: Cuius regio, eius religio. Bolo to politické rozhodnutie a politici vždy hľadajú seba. Od cisára Michala žiadali učiteľa, ale aj biskupa. Biskupstvo by im pomohlo osamostatniť sa od Nemeckej ríše. Ich žiadosť bola politicky motivovaná. Po čase ich aj vtedajší politici opustili a dokonca vyhnali. Cyril a Metod však svojou úprimnou evanjelizáciou získali srdcia našich prapredkov. Ľud vybadal, že Cyril a Metod svojmu poslaniu žijú, že u nich nie sú žiadne politické ambície. Veď opustili najvyspelejšiu vtedajšiu civilizáciu, zanechali vysoké posty v nej a prišli k analfabetom a barbarom, ktorí nevedeli ani čítať, nemali ani právny poriadok. Preto Cyril tvorí literárny jazyk (písmo) a Metod vytvára predpoklady pre právny poriadok (Nomokánon).

Odhodlanosť a obetavosť vierozvestcov vidíme aj pri smrti Cyrila, ktorí prosí svojho brata Metoda, aby pokračoval na práci v tej brázde, kde on padá.

Súčasné prijímanie vierozvestcov:

Zišli sme sa tu dnes na uvedení nového farára našej farnosti.

Presne platí to, čo bolo povedané vyššie. Okolie začne zvedavosťou. Kto to je, čo tu chce? Nasleduje váhanie, odpor, či prijatie.

Kto by nebol zvedavý na nového kňaza vo farnosti. Mnohí váhajú, mnohí ste ho pekne prijali na farskom dni, pri sv. omši v nedeľu, mnohí ho neprijali – tí ani neprišli.

A sú tu tiež politické ambície – kde kto chce apoštolov vtiahnuť do svojich záujmov.

A je tu ľahostajnosť. Hoci sme v meste takmer všetci katolíci, mnohí ani nevedia, že sa zmenil kňaz.  A ľahostajnosť je asi najhoršia. Farnosť má byť rodina a je to zlé, že v tejto rodine nevieme ani o sebe. Sme si ľahostajní.

Čo s tým nový farár?

Pán farár, musíš zvládnuť zvedavosť – si „okukávaný“. Vysporiadať sa nejako s tým.

Musíš zvládnuť priazeň. A to nie je jednoduché. Honores, mutant mores. (Žeby to bolo príčinou vylúčenia Sagana z TDF?) Aj kňaz potom zvykne len chváliť a nie aj upozorňovať (káž vhod, či nevhod – sv. Pavol)  –  aby sa viezol na vlne úspechu a pochvaly. Keby tak robili Cyril a Metod, ostali by v Byzancii, prípadne nešli schváliť bohoslužobné knihy do Ríma, ale do Carihradu a Focius (ktorý sa odpútaval od pápeža) i cisár by ich velebili ako národných hrdinov. A naši vierozvestcovia by sa vyhli mnohým nepríjemnostiam. 

Musíš vedieť zvládnuť i odpor. Príkladom je svätý Metod. Odchádza z Ríma síce so smútkom (veď mu zomrel brat), ale aj s radosťou. Veď má dekrét s dovolením staroslovienskej liturgie, je pápežským legatom – môže erigovať nové biskupstvá...

Cestou z Ríma na Veľkú Moravu sa však stala veľmi trápna a nepredvídaná udalosť. Nemeckí biskupi dali zajať sv. Metoda a jeho sprievodcov a odvliekli ich do Bavorska. Tu ich postavili pred súd ako votrelcov, účinkujúcich na území, na ktoré si nárokujú právo nemeckí biskupi. Metod im odpovedal: "Keby bolo vaše, hneď by som ho zanechal, ale je sv. Petra," teda patrí Apoštolskej rímskej stolici. Napriek tomu ho biskupi odsúdili a uväznili v niektorom kláštore vo Švábsku. Tam strávil tri roky, kým ho na zákrok nového pápeža Jána VIII. neprepustili. Konečne sa roku 873 vrátil na Veľkú Moravu.

Čo z ľahostajnosťou – duchovnou rakovinou dnešnej doby? To by som aj ja rád vedel. Preto som povedal svojim farníkom pri odchode do penzie: Musí tu prísť mladý, ktorý to tu rozprúdi, ktorý bude plný energie. Asi to musíš premodliť, „vyobetovať“ (o tom sme si už stihli pohovoriť).

A ešte je potrebné nedať sa strhnúť do "politických" pletiek. Kde-kto, kde-aká skupina, aj vnútri farnosti, chce kňaza vtiahnuť do svojich predstáv.

V úvode som povedal, že všetci vierozvestcovia majú niečo spoločné – poverenie a poslanie od Ježiša Krista. Apoštoli priamo od Ježiša, ty od nástupcu apoštolov biskupa. Preto sme prečítali jeho dekrét a zložil si vyznanie viery.

Pán Ježiš povedal: A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta. Nech je s tebou.

Turzovka, 5.7.2017

 

 JHS




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.