Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Jer 11, 18-20, Jn 7, 40-53 

Máme vytvorené nejaké schémy, vzorce správania.

Vytvárame si ich od detstva na základe výchovy i vlastného uvažovania. Napríklad naučili nás pozdraviť, poďakovať.

Rovnako je to i pri náboženských úkonoch. Napríklad prídeme do kostola a pokľakneme, prežehnáme sa. Ráno, večer sa pomodlíme. Niekedy to robíme mechanicky, bez uvažovania. Napríklad je koncert v kostole, vypneme „večné svetlo“, necháme otvorený bohostánok a predsa si mnohí kľakajú. Hovorí sa: Zvyk je železná košeľa. Ma to svoje plusy i mínusy.

Všimnite si aktérov dnešného evanjelia. Niektorí by aj prijali Ježiša, ale... namietali: „Vari z Galiley príde Mesiáš?! A nehovorí Písmo: ‚Mesiáš príde z Dávidovho potomstva, z mestečka Betlehem, odkiaľ bol Dávid?!‘“ Sluhovia hovorili: „Nikdy tak človek nehovoril.“ Farizeji mali vzorec postoja: Skúmaj a uvidíš, že z Galiley prorok nepovstane.

Kto sa dostal zo svojich schém a vzorcov správania? Nikodém. Ten mal Písmo za vzor, ale nielen na to aby odsúdil človeka, ale aby mu pomohol. Hovorí: „Odsúdi náš zákon človeka prv, ako by ho vypočul a zistil, čo urobil?“ Nikodém aj uvažoval.

Myslím, že dobrý príklad aj pre nás. Máme nejaké zvyky, robíme mnohé veci automaticky. Ale aj uvažujme.

Turzovka, 1.4.2017

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.