Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Uvedenie do bohoslužby:

Dnes symbolicky odprevádzame Pána Ježiša do Jeruzalema, mávame mu ratolesťami, vyhlasujeme ho za nášho Kráľa. Je však zvláštnym kráľom. Prichádza na osliatku a obetuje sa za svoj ľud až na smrť na kríži, čo nám pripomenú pašie.  Ku sväteniu ratolesti sa zhromaždíme vonku pri kríži. 

Uvedenie do čítaní: 

  1. Iz 50,4-7

V Izaiášove piesni o poslušnom Božom služobníkovi vidíme zobrazenú životnú službu a trpezlivú obetavosť Ježiša Krista. 

  1. Flp 2,6-11

Ako by sme si naprogramovali svoj život, keby sme mali na to možnosť? Pán Ježiš tu možnosť mal. Počúvajme, ako si on naplánoval život. 

  1. Mt 26,14-66

Budeme počúvať pašie, evanjelium o umučení Pána. Aký hlboký je protiklad medzi slávnostným sprievodom pri vjazde Krista ako Kráľa do Jeruzalema - a medzi druhým sprievodom po krížovej ceste na Golgotu.

Uvedomujeme si, že základný zákon záchrany človeka je obetavá služba - obetovanie sa pre druhých.

I v našich rukách je možnosť spolupráce na diele vykúpenia, na záchrane sveta. My by sme síce radšej s Ježišom hneď kraľovali - ale cesta k večnému víťazstvu je cesta krížová. Poďme ho teda nasledovať na jeho krížovej ceste.

DOSLOV PO PAŠIACH 

To čo sme práve počuli v pašiach bola veľká tragédia pre Ježiša, pre jeho matku, priateľov. O to tragickejšie je to, že sme to urobili s Bohom, ktorý k nám prišiel.  

Kto za to môže? Kto je vinný? Kto zavinil kríž? Kto môže za Kalváriu? Za to, že Ježiš je odmietaný, posmievaný, neuznaný?

Pilát? Ale ten predsa hovoril: „Ja nemám vinu na krvi tohoto človeka. To je vaša vec!“ A umyl si ruky.

Židia? Ti sa odvolávali na Zákon: My máme zákon a podľa Zákona má umrieť!

Judáš? Ten si možno myslel: Donútim ho, aby sa prejavil ako Boží Syn, lebo váha. Donútim ho, aby ukázal, kto je. A ja na tom ešte zarobím! Možno si povedal: Ja som sa odhodlal ísť za nim a vôbec nespĺňa moje predstavy...

Koľko by sme našli výhovoriek a ospravedlnení! Koľko z nich sa odráža v našich myšlienkach alebo spôsoboch nášho konania!

Ja nemám vinu, že je to v rodine tak ako je, že spoločnosť je taká zlá. Ak sú evidentné moje nedostatky, slabosti a hriechy, tak sa vyhováram, že je to pre zranenia z detstve, mám to zdedené...

Ešteže táto tragédia nechce, aby sme hľadali vinníka. Ježiš sa aj na kríži modli: Otče, odpusť im, lebo nevedia čo robia. Vinní sme totiž všetci, nielen ti ľudia minulosti, ale i my, ľudia dneška! My sme tu preto, aby sme vďačne poďakovali tomu, ktorý vzal na sebe, čo my sme mali niesť. Aby sme záležitosť jeho srdca urobili vecou svojich vlastných sŕdc.

Pán Ježíš nemyslel na sebe; myslel na svoju matku, na svojho učeníka a v nich na celú cirkev, i na nás. Myslel na lotra, ktorý umieral vedľa neho a ktorému v jeho beznádeji dal nepochopiteľnú istotu. Myslel na tých, ktorí ho priviedli na kríž.

I dnes chce Ježiš skrze nás myslieť na mnohých, na našich súčasníkov, na náš svet. Poďme teda prosiť za seba za náš súčasný svet, za blúdiacich bratov

Turzovka, Turkov, Dlhá, 9.4.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.