Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Iz 49, 1-6, Jn 13, 21-33. 36-38 

Pápež František v Dome sv. Marty vo Vatikáne sa v krátkej homílii zamyslel nad scénou evanjelia, v ktorom Judáš kritizuje rozhodnutie Márie, sestry Lazára, pomazať Ježišove nohy drahým vzácnym nardovým olejom.

Bolo by lepšie – hovorí Judáš – predať ho a výnos dať chudobným. Ján v evanjeliu poznamenal, že Judášovi nešlo o chudobných, ale o peniaze, ktoré kradol.

Pápež František k tomuto evanjeliu povedal: Počas Veľkého týždňa myslime na trpezlivosť, ktorú má Boh s každým jedným z nás. Znamenie nekonečnej trpezlivosti, ktorú má Boh s človekom, sa odráža v nekonečnej trpezlivosti, ktorú má Ježiš s Judášom. Ježiš Judášovi nepovedal, že je zlodej. Odpovedal mu s láskou, bol s Judášom trpezlivý, v snahe priviesť ho k sebe samému. „Bolo by dobré“ – dodal pápež – „uvažovať v tomto Svätom týždni nad Božou trpezlivosťou, ktorú má Pán s nami, s našimi slabosťami, našimi hriechy. Trpezlivosť Boha je mystériom!“ „Koľko trpezlivosti má s nami! Robíme veľa vecí, a on je trpezlivý.“ Zakončil s povzbudením, aby sme v tomto týždni uvažovali nad osobným vzťahom k Ježišovi, nad jeho trpezlivosťou so mnou počas môjho života. Potom vyjde z nášho srdca jediné slovo: „Ďakujem! Ďakujem ti, Pane za tvoju trpezlivosť.“

Aký mal Pán postoj k Judášovi pri Poslednej večeri? V evanjeliu dnešného dňa sme počuli:

Keď Ježiš sedel za stolom so svojimi učeníkmi, zachvel sa v duchu a vyhlásil: „Veru, veru, hovorím vám: Jeden z vás ma zradí.“

Neprezradil tým Judáša: Veď učeníci sa pozerali jeden na druhého v rozpakoch, o kom to hovorí.

Pán asi chcel ako hovoril pápež priviesť ho k sebe samému - zamyslieť sa nad sebou. Aj keď Jánovi dá znak kto to je, robí to diskrétne, že nik zo stolujúcich nerozumel, prečo mu to povedal. Judáš mal mešec, preto si niektorí mysleli, že mu Ježiš povedal: „Nakúp, čo budeme potrebovať na sviatky,“ alebo aby dal niečo chudobným.

Snáď aj vo výzve: „Čo chceš urobiť, urob čo najskôr.“ mu dal najavo, že o tom vie a chce mu tak pomôcť spamätať sa.

Pán má skutočne trpezlivosť s hriešnym človekom. Naznačuje to aj jeho vzťah k Petrovi. Proroctvom: Veru, veru, hovorím ti: Nezaspieva kohút, kým ma tri razy nezaprieš, mu pomohol. Veď keď zaspieval kohúť, spamätal sa, zaplakal a oľutoval zapretie svojho Majstra.

Čo k tomu dodať: Jedine zopakovať pápežove slova: „Ďakujem! Ďakujem ti, Pane za tvoju trpezlivosť.“

Turzovka, 11.4.2017

 

 

 

 

 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.