Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Sk 20, 28-38, Jn 17, 11b-19 

Na mojom prvom kaplánskom mieste som sa zvykol na ceste z náboženstva zastaviť v jednej mnohopočetnej rodine Tencerovcov (pochádza z nej Dávid – biskup na Islande).

 Po večernej sv. omši mi hovorí matka tejto rodiny: Boli ste dnes u nás? Ja: Nie. Matka: Ja som prišla zo záhrady a Ľubka (bola vtedy štvorročná – teraz má okolo 48 rokov a je niekde v Talianskej reholi) mi tvrdila, že ste boli u nás. Potom dodala: Ona má veľkú fantáziu.

Deti nevedia rozlišovať medzi realitou a fantáziou. Aj neskôr majú problém hovoriť pravdu z dôvodu vystatovania, strachu pred trestom, okrášľovania sa...  

Dnes nám v evanjeliu zaznelo: Posväť ich pravdou; tvoje slovo je pravda.

My čo už (dávno) nie sme deti (iba Božie), sme pozvaní k pravdivosti.

Najskôr musíme byť pravdiví k sebe. Preto je potrebné formovať svoje „Ja“. Svätá Terezka povedala: Kvet na lúke nemôže povedať, že je škaredý, lebo by urazil Tvorcu. Základ je teda uvedomiť si, že mám od Boha život a množstvo darov. Kde je potom pokora? Čo je pokora? Sv. Terézia Avilská učí: Pokora je pravda. Pravda o tom, že to čo mám, je od Boha.

Pán Ježiš nám povedal:  tvoje slovo (Božie) je pravda. K čomu vedie Božie slovo? Sv. Pavol učí (1 Kor 4:7) Veď kto ti dáva vyniknúť?! Čo máš, čo si nedostal? A keď si dostal, čo sa vystatuješ, akoby si nebol dostal? Jasné!

Matka Tereza vyzýva: Zmeňte svoje srdcia...Nepodarí sa vám obrátiť, ak nezmeníte srdce. Zmeniť miesto nie je riešenie, zmeniť činnosť nie je riešenie. Riešenie je zmeniť svoje srdce. A ako ho zmeníme? Modlitbami.

Pekne to vyslovil aj nemecký mystik Eckhart: Boh je pravda, preto ho poznávame rozumom, Boh je činnosť, napodobíme ho svojou činnosťou. Boh je však predovšetkým Ten, ktorý je (Ex 3, 14), a musíme sa s ním spojiť celým svojím bytím, všetkými svojimi sila­mi a schopnosťami, teda milovať ho celým svojím srd­com, celou svojou dušou a celou svojou mysľou (Mt 22, 37).

Takže, byť pravdivým je omnoho viac, ako „len“ hovoriť pravdu. Základ je mať pravdivé srdce, formované Božím slovom.

Turzovka, 31.5.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.