Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Drahí jubilujúci manželia. 

Ako začínajúci kňaz som pri stretnutí starých a starších kolegov, zachytil nasledujúci dialóg. Jeden hovorí: Aké jubilea! Načo také oslavy! Druhý, starší od neho, ktorý požíval vážnosť povedal: Pozor! To nie je tvoja oslava, to je oslava kňazstva, oslava Boha, ktorý dal tento dar ľudstvu. To je slávnosť nás všetkých.

Tieto slová sa dajú aplikovať i na vás, drahí jubilujúci manželia. Nie sú to žiadne „chyry – byry (škoda, že kysucština sa nedá napísať).

Nie je to vaša oslava – je to ďakovanie Bohu. Sami najlepšie viete, že žiť spolu 50 rokov je veľký dar. Aby sa dvaja ľudia dožili zlatej svadby treba ich osobnú obetavosť, ale i veľký dar – dary od Boha. Dar telesného zdravia, aby ste tu mohli stať v takejto kondícii. Dar duševného zdravia, aby ste chápali o čo ide, neboli sklerotickí...

Dnešná slávnosť je teda vaša vďaka Bohu za dary sviatosti manželstva, že sa máte stále radi.

Je tu aj vďaka vašich blízkych: deti, vnukov, pravnúčat... Vašej rodiny.

Žijete aj vo väčšej rodine – farskej rodine. A prečo by sa netešila farnosť s vami a vy s farnosťou. Navyše – pán manžel slúži obetavo pre naše farské spoločenstvo už dlhé roky. Vlastne by tu mala byť celá farnosť.

Vráťme sa však späť tých 50 rokov:

Nech prehovorí farská sobášna matrika, kde je v roku 1967 na strane 43 pod číslom 1. tento záznam: Ženích narodený... bytom... syn ... Nevesta... uzavreli dňa 14.1.1967 sviatosť manželstva.

 Svedkovia: ................Sobášiaci: Štefan Sigotský, administrátor. 

Kde tie časy sú... povzdychnete si. Ale za tým dátumom je množstvo pekných okamihov a množstvo vašich obiet.

Pred rokmi som bol v tomto kostole svedkom strieborného kňazského jubilea, môjho cteného predchodcu. Kazateľom bol práve pán farár, ktorý vás sobášil. Hovoril o náročnosti kňazského života. Ja som bol vtedy bohoslovec. Nepozdávalo sa mi to a bral som to ako „dramatizovanie ťažkosti v kňazstve“. A ten názor mám i teraz, hoci som podstatne dlhšie kňazom ako vtedajší jubilant.

Preto sa skláňam pred vašim obetavým a pekným spoločným životom. A ďakujem vám za svedectvo lásky, manželského života.

Keď počúvame o celebritách, ktoré majú už nespočetne množstvo partnerov a chvália sa ak sú niekým sú tri mesiace, tak túto slávnosť beriem ako skutočnú oslavu ľudskej dôstojnosti, sviatosti manželstva.

A preto som rád, že ste prijali pozvanie na túto slávnosť a robíte tú najlepšiu a najpravdivejšiu reklamu sviatosti manželstva, peknému ľudskému súžitiu.

Preto vám zo srdca ďakujem a chválim za to Stvoriteľa, darcu života a lásky.      

Turzovka, 14.1.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.