Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

 

Dnes je aj spomienka na sv. Valentína.

V západnej Európe a v severnej Amerike sa sviatok sv. Valentína svätí ako sviatok snúbencov a tých, ktorých máme radi. Milujúci posielajú milovaným (snúbenci snúbeniciam, deti rodičom, žiaci učiteľom) osobitné ozdobné pozdravy (často v podobe srdca), prípadne aj darčeky. V anglosaskom svete sa v takom prípade milovaná osoba aj jej určený pozdrav či darček nazýva "valentine" (čítaj valentajn).

V Ríme si oddávna uctievali 14. febr. sv. Valentína ako mučeníka z 3. stor., kým v talianskom meste Terni si ho ctia ako svojho biskupa. Zachované životopisy neobsahujú nijaké historicky spoľahlivé správy.

Meno Valentín sa dostalo do rímskych zoznamov svätých z katalógu pápeža Libéria (4. stor.), podľa ktorého na starom kresťanskom pohrebisku pri rímskej ceste Via Flaminia pápež Július I. (337-352) "dal postaviť baziliku, ktorá sa nazýva Valentínova" ("fecit... basilicam... quae appellatur Valentini"). Lenže v tom čase obyčajne bazilika niesla meno dobrodinca, ktorý dal svätyňu postaviť. V tomto prípade by to znamenalo, že kresťan menom Valentín venoval hmotné prostriedky na postavenie spomenutej baziliky. V starom Ríme bolo niekoľko bazilík, ktoré sa volali podľa svojich mecenášov.

Prirodzene, aj veľkodušný kresťan Valentín mohol byť svätý. Ale nie je známy nijaký historický doklad o tom, že by bol mučeník alebo biskup, ako hovoria kresťanské kalendáre.

Na niektorých miestach vo švajčiarsku a Tirolsku si pripomínajú v tento deň sv. Valentína, misionára a biskupa z 5. stor. Tento pôsobil na viacerých miestach v alpských krajinách. Jeho telesné ostatky uchovávajú v pasovskej katedrále. Tento svätý sa však väčšinou uctieva 7. januára.

Literatúra: ONDRUŠ, R.: Blízki Bohu i ľuďom 4. Tatran Bratislava 1992.




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.