Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Gn 9, 1-13, Mk 8, 27-33  

Možno vás zarazilo čo sme počuli v prvom čítaní. Ja som si to všimol prvý raz.

Nech majú pred vami strach a hrôzu všetky pozemské zvieratá i všetko nebeské vtáctvo a všetko, čo sa hýbe na zemi! Vo vašich rukách sú všetky morské ryby. Všetko, čo sa hýbe a žije, bude vám slúžiť za pokrm; dávam vám všetko, ako kedysi zelené byliny.

Človek dostal moc nad všetkým. To sa môže nepáčiť vegetariánom, ekológom, ochrancom prírody... Najmä toto: Nech majú pred vami strach a hrôzu všetky pozemské zvieratá i všetko nebeské vtáctvo a všetko, čo sa hýbe na zemi! Vyzerá to tak, ako keby človek dostal moc devastovať prírodu. Našťastie, to len tak vyzerá! Myslím ten Boží príkaz. V skutočnosti má pred človekom príroda hrôzu, lebo ju veľmi ničíme.

Čo Boh od nás očakáva?

Domnievam sa, že aj na túto oblasť – vzťah k prírode - sa vzťahujú slova výčitiek Petrovi: „Choď mi z cesty, satan, lebo nemáš zmysel pre Božie veci, len pre ľudské!“

Ľudské zmýšľanie, zmysel iba pre veci ľudské, môže devastovať prírodu. Nemali by sme však ničiť to, čo nám dal Boh do nájmu.

Prečo potom slova: Nech majú pred vami strach a hrôzu všetky pozemské zvieratá, pripadne slova Stvoriteľa ešte v raji pre človeka: Podmaňte si zem! Človek je koruna tvorstva, pánom a nemá zemi otročiť – nemá byť zotročovaný bohatstvom zeme. A to je rozdiel!

Človek, Boží tvor si má uvedomovať, že dostal svet, aby mu slúžil. Stvoriteľ povedal človekovi, že všetko čo sa hýbe a žije, bude mu slúžiť za pokrm; dávam vám všetko...

Takže spolu s Petrom aj vzťahom k prírode vyznávame, alebo nevyznávame, že Ježiš je Mesiáš. Ježiš je záchranca človeka i všetkého stvorenstva. Veď je to Boží svet!

Snáď to môžem takto povedať: Vyznanie viery v Ježiša, to nie sú len slova k nemu, ale aj postoj k jeho stvorenstvu.

 Turzovka, 16.2.2016




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.