Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Jer 18, 18-20, Mt 20, 17-28 

Svetom ako keby sa neustále šíril refrén: Svetom vládne nevďak.

Kto z nás by to nepočul, nepovedal, nepomyslel v rôznych variáciách, v rôznych verziách, možno prežil v pocitoch.

Ak ide o nás, samozrejme myslíme na nevďak, ktorý nám niekto spôsobil. Čo my? Nie sme nevďační, Čo napríklad k rodičom, vychovávateľom...? A to nehovorím vo vzťahu k Bohu.

V prvom čítaní zaznelo: Prorokovi nepriatelia povedali: „Poďte, zosnujme plány proti Jeremiášovi! Veď kňaz nebude bez zákona, ani mudrc bez rady a prorok bez reči. Poďte, porazíme ho jazykom a nepočúvajme jeho reči.“

Jeremiáš - tento tragický prorok bol z toho znechutený. Čo všetko vytrpel preto, že oznamoval Božie slovo. Nečudo, že reaguje: Pozri, Pane, na mňa a čuj hlas mojich protivníkov! Vari sa zlom odpláca za dobro, že mi vykopali jamu? A Bohu pripomína, že predsa hovoril v ich prospech, pre ich dobro, aby ich uchránil pre Božou nevôľou.

V podobnej situácii je i Ježiš.  On ktorý kade chodil dobre robil, ide do Jeruzalema, kde bude vydaný veľkňazom a zákonníkom. Odsúdia ho na smrť a vydajú pohanom, aby ho vysmiali, zbičovali a ukrižovali...

To je situácia Božieho proroka a Božieho syna. Aká je naša? Podobná ako apoštolov. Tí sa zatiaľ predbiehajú, aby sedeli v Ježišovom kráľovstve jeden po jeho pravici a druhý po ľavici a medzi sebou sa namrzeli, lebo závidia jeden druhému bližšie postavenie pri Ježišovi. Lebo si myslia, že Ježiš ide do Jeruzalema panovať.

Ježiš súhlasí s ich predbiehaním sa, ale v niečom inom. Zdôrazňuje im: Ale kto sa medzi vami bude chcieť stať veľkým, bude vaším služobníkom. A kto bude chcieť byť medzi vami prvý, bude vaším sluhom.

A nezvykle sa im dáva za príklad: Ako ani Syn človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých.“

Takže, nech nás netrápi nevďak iných. Dôležité je, aby sme my neboli nevďační. Vyhneme sa tomu ak sa budeme predbiehať v službe. Jeremiáš v tejto službe, ako aj Ježiš, položil život.   

Turzovka, 15.3.2017




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.