Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Sv. Ján pochádzal z osady Betsaida, na severovýchodnom brehu Genezaretského jazera.

Jeho otec sa vola Zebedej a matka Salome. Bol rybárom. Skôr ako ho Ježiš povolal bol učeníkom Jána Krstiteľa. Medzi apoštolmi mal významné miesto. Po odchode z Jeruzalem po roku 50 pôsobil v Malej Ázii, najmä v Efeze.  Za cisára Domiciána (81-96) bol pre Krista vyhnaný na ostrov Patmos v Egejskom mori. Máme od neho tieto novozákonné spisy: evanjelium, tri listy a Zjavenie sv. Jána apoštola. Zomrel okolo roku 100 v Efeze.

Veľkým prínosom dnešného oslávenca do teológie bolo učenie o Logos. Sv. Augustín inšpirovaný Jánom o tom píše:    

Z Traktátov svätého biskupa Augustína o Prvom Jánovom liste

 „Čo bolo od počiatku, čo sme počuli, čo sme na vlastné oči videli, na čo sme hľadeli a čoho sa naše ruky dotýkali, to zvestujeme: Slovo života.“ Ale kto by sa mohol rukami dotknúť Slova, keby „sa Slovo“ nebolo „telom stalo a prebývalo medzi nami“?

A toto Slovo, ktoré sa telom stalo, aby sme sa ho mohli rukami dotýkať, začalo byť telom z Panny Márie. Ale Slovom vtedy byť nezačalo, lebo apoštol hovorí: „Ktoré bolo na počiatku.“ Povedzte, či tu nepotvrdzuje svojím listom svoje evanjelium, skadiaľ ste práve počuli: „Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha“?

Niekto by hádam mohol pod Slovom života rozumieť slovo o Kristovi, a nie samo Kristovo telo, ktorého sa možno dotknúť rukami. Pozrite, čo nasleduje: „Áno, zjavil sa sám život.“ Kristus je teda Slovo života.

Akože sa zjavil? Hoci bol od počiatku, ešte sa ľuďom nezjavil. Zjavil sa však anjelom. Oni ho videli a živili sa ním ako svojím chlebom. Veď čo hovorí Písmo? „Človek jedol chlieb anjelský.“

Teda sám Život sa zjavil v tele, lebo v povahe zjavenia je, že vidíme aj očami, čo je viditeľné len srdcom, aby sa srdce uzdravilo. Slovo možno vidieť len srdcom, ale telo aj telesnými očami. A tak tu bola možnosť, ako uvidieť Slovo: Slovo sa telom stalo a môžeme ho vidieť. Tak sa v nás uzdraví aj srdce, ktorým môžeme hľadieť na Slovo.

Hovorí: „My sme svedkami a vám zvestujeme večný život, ktorý bol u Otca a zjavil sa v nás,“ čiže medzi nami sa zjavil, čo by sa dalo ešte jasnejšie povedať: nám sa zjavil.

„Čo sme teda videli a počuli, zvestujeme aj vám.“ Všimnite si, moji milí: „Čo sme videli a počuli, zvestujeme aj vám.“ Oni videli samého Pána prítomného v tele a z Pánových úst počuli slová, ktoré nám zvestovali. A tak my sme len počuli, ale nevideli.

Sme preto menej šťastní ako tí, čo videli a počuli? Ako by potom mohol hovoriť ďalej: „Aby ste aj vy mali spoločenstvo s nami“? Oni videli, my sme nevideli, a predsa máme s nimi spoločenstvo, lebo máme spoločnú vieru.

„My máme spoločenstvo s Bohom Otcom a s jeho Synom Ježišom Kristom. A toto píšeme,“ hovorí, „aby naša radosť bola úplná.“ Chce povedať, že úplná radosť je v tomto spoločenstve, v tejto láske, v tejto jednote. 

Modlime sa.

Všemohúci Bože, prostredníctvom svätého Jána apoštola zjavil si nám tajomstvo tvojho večného Slova; pomáhaj nám, aby sme s osvietenou mysľou a s milujúcim srdcom pochopili učenie, ktoré nám tak vzletne hlásal. O to ťa prosíme skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.