Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

 

Sir 48, 1-4. 9-11 Mt 17,10-13

V stredu na Lectio divina sme dosť dopodrobna hovorili o zajtrajšom nedeľnom evanjeliu, ktoré hovorí o tom, že Ján Krstiteľ je na pochybách o Ježišovi.

Zaznie nám: Ty si ten, ktorý má prísť, alebo máme čakať iného? To budeme analyzovať zajtra.

Dnešné evanjelium nám hovorí o pochybách učeníkov, ktorí ich vyjadrili zaobalene: „Prečo zákonníci hovoria, že najprv musí prísť Eliáš?“  

Bola totiž všeobecná mienka o Mesiášovi, že to bude Eliáš, prípadne vystúpi pred Mesiášom. Potvrdzuje to aj prvé čítanie.

Pán Ježiš slovami: Ba hovorím vám, že Eliáš už prišiel, no nespoznali ho a urobili s ním, čo chceli, vysvetlil, že tým Eliášom bol Ján Krstiteľ. Vtedy učeníci pochopili, že im hovoril o Jánovi Krstiteľovi. 

Odkaz pre nás z dnešného Božieho slova, by sa dal zhrnúť do usmernenia: Nebojte sa pochybnosti a nebojte sa ich vyjadriť.

Takže, čo s tými pochybnosťami? Niektorí farníci (mizivé percento) chodia na spomínané Lectio Divina. Tam si to môžeme predebatovať.

Čo ostatní? Nemajú pochybnosti a nejasnosti. A to je dobre! Skutočne dobré? Ak všetko vedia (to by som aj rád vedel), alebo ostávajú v pochybnostiach. A to je zlé!

Niekto povedal: Ak sa niečo opýtaš, si hlúpy 5 minút. Ak sa neopýtaš, ši hlúpy celý život. Takže máme na výber. T S tými piatimi minútami to ani nemusí byť pravda. Ak sa vás niekto niečo opýta, považujete ho za hlúpeho? Vôbec nie. Takže sa nemusíme báť pýtať. 

Život je už taký! Plný dynamizmu, nejasnosti, problémov. Dostávame však vždy možnosti riešiť ich.

Turzovka, 10.12.2016

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.