Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

10. stretnutie. Pondelok 12. december – viera Abraháma

Úvod sv. omše:

Milé deti,

Opäť sa stretávame pri rorátnej sv. omši. V piatok sme hovorili o Eliášovi, ktorý bol rozhodným mužom. Hovoril som o tom, žeby sme mali stavať na prvé budenie, vedeli plniť povinnosti. Ako to s vami bolo?

Neviem ako rodičia, ale ja som to videl takto: V sobotu bol miništrovať jeden škôlkar. Nedokázali ste vstať ani na 8:00. V nedeľu na 7:00 nebol ani jeden miništrant! Ako ste dnes vstavali? Nedobiehali ste?

Čo poviete? Stal sa pre vás Eliáš vzorom? Oľutujme nedostatky! 

Príhovor

Strážca svetla Abrahám – Vernosť.  

  • Pripomenúť si hrdinu predošlého dňa - Eliáša, ktorého hlavná vlastnosť ako strážcu svetla je rozhodnosť.
  • Hrali ste sa s pieskom. Dá sa spočítať? Výsledkom tohto zážitku má byť istota detí, že nie je možné spočítať piesok. Dať deťom do pozornosti, že Boh v dnešnom prvom čítaní sľubuje mnoho detí, a taký prísľub dostal dnešný strážca svetla Abrahám.
  • Zdôrazniť, že pre každého z nás môže byť Abrahám vzorom k nasledovaniu, lebo celým svojím životom ukázal, že sa oplatí byť verným Bohu.
  • Spolu s deťmi sa zamyslieť nad tým, čo je to vernosť a na čom spočíva v našom živote.  

Vlastnosť: Vernosť - konať podľa vyznávaných hodnôt.  

Citáty:

  • Iz 48,18 - 19: „Keby si si bol všímal moje rozkazy, bol by tvoj pokoj ako rieka a tvoje blaho ako morské vlny. A bolo by ako piesku tvojho potomstva a plodov tvojho lona ako jeho zrniek, nebolo by zničené ani vyhubené tvoje meno predo mnou."
  • Gn 16, 5: „Pozri na nebo a spočítaj hviezdy, ak môžeš!" 

Hŕstka informácií

V živote Abraháma Boh veľakrát od neho vyžadoval vernosť. Prvýkrát to bolo vtedy, keď sa volal Abram a býval v krajine Charan. Jedného dňa, keď mal 75 rokov, mu Pán Boh povedal: „Odíď zo svojej krajiny, od svojho príbuzenstva a zo svojho otcovského domu do krajiny, ktorú ti ukážem." Abram vzal celú svoju rodinu (ženu Sarai, synovca Lota, celý svoj majetok) a vydal sa na cestu. Putoval do krajiny Kanaán. Za túto dôveru vo vyplnenie Božieho slova získal Abram prísľub, že tento kraj bude patriť jeho potomstvu (napriek tomu, že obaja boli bezdetní).

Druhou skúškou vernosti bolo odlúčenie od synovca v zemi Kanaán. Od samého začiatku bývali spolu v prisľúbenej zemi - Kanaán, avšak ich stáda boli tak veľké, že sa často pomiešali a medzi pastiermi vznikali rozbroje, a tak, aby sa medzi sebou nepohádali, rozhodli sa rozdeliť. Lot sa utáboril v okolí rieky Jordán a Abram v Káne. Po týchto udalostiach sa Boh ukázal Abramovi a prisľúbil mu tak veľké potomstvo ako hviezdy na nebi. Napriek vysokému veku Abram nezapochyboval, ale veril, že Boh splní prísľub, ktorý mu dal.

Keď mal Abram 99 rokov, ukázal sa mu Pán i povedal: „To som ja, čo mám zmluvu s tebou, že budeš otcom mnohých národov. A tvoje meno nebude už viac Abram, ale Abrahám. Svoju manželku Sarai už nebudeš volať Sarai, ale Sára bude jej meno. Veď ťa požehnám a dám ti z nej syna. Aj ju požehnám: Z nej budú pochádzať národy a králi národov." Abrahám uveril všetkým slovám, ktoré povedal Pán Boh a stal sa otcom mnohých národov. 

Zhrnutie

  • Na základe týchto udalostí ukázať, ako vyzerala viera Abraháma. Ukázať, že náš patriarcha nikdy nedával Bohu otázky typu: Načo? Prečo? Určite? Atď.
  • Je možné využiť druhú rekvizitu a poukázať (zviditeľniť) deťom, že keď Abrahám dostal prísľub, že jeho potomstvo bude veľké ako hviezdy na nebi, nezapochyboval. Bola v ňom taká obrovská dôvera Bohu, že sa pre nás stáva vzorom vernosti ako strážca svetla.
  • Bolo by dobré preniesť históriu Abraháma na každodenný život detí. Často sa v našom živote vyskytnú situácie, ktoré sa ľudskými silami nedajú zvládnuť (je dobré, aby sa deti podelili so svojimi skúsenosťami na túto tému). Keď však budeme mať vieru ako Abrahám a nebudeme pochybovať o Božej pomoci, Pán Boh nás neopustí a splní svoj prísľub, ktorý nám dal.  

Úloha pre deti

Navrhnúť deťom, aby dnes spolu s kňazom počas modlitby (Spoločné modlitby veriacich) povedali svoje úmysly a silno verili, tak ako Abrahám, že Pán Boh ich splní.

Podľa: Som strážcom svetla.  

Modlime sa:

Bratia a sestry, chlapci a dievčatá,  Boh Otec posiela prorokov, aby nám upria­mili zrak na Pána Ježiša, Svetlo zo Svetla, ktoré nás vyvedie z temnôt, aby sme uvideli jeho spravodlivosť. Preto ho s dôverou prosme.  

  1. Otče, ty si cez prorokov, ktorí ohlasovali Božie slová,

ukazoval na nehasnúce Svetlo - Ježiša;

prosíme ťa za Cirkev, aby pokračovala v tomto poslaní. 

  1. Otče, tvoj Syn ohlasoval Božie kráľovstvo;

daj, aby nik zo svetských predstavených

nekládol prekážky hlásateľom evanjelia. 

  1. Otče, tvoj Syn učil ľudí, aby ti dôverovali ako Abrahám;

chceme v živote prijímať z tvojej dobrotivej ruky všetko

čo nás v živote stretne. 

  1. Otče, tvoj Syn nasýtil hladné zástupy;

daj chlieb všetkým hladným deťom

a nás nauč deliť sa s inými. 

  1. Otče, tvoj Syn učil ľudí k citlivosti voči iným;

daj, aby sme si všímali tých, ktorí sú smutní

a nemajú kamarátov. 

  1. Otče, tvoj Syn učil ľudí, aby boli k sebe láskaví;

pomôž nám nasledovať Abraháma, ktorý ustúpil Lotovi,

aby bol medzi nimi pokoj.

Dobrotivý Otče, prosíme ťa,

láskavo vyslyš naše volanie a príchodom svojho Syna odstráň temnoty z našich sŕdc.

Lebo on je žije a kraľuje na veky vekov.

 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.