Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

Birmovanie je sviatosť, pri ktorej človek prijíma dary Ducha Svätého, ktoré z neho majú urobiť dospelého kresťana. 

Sviatosť birmovania posilňuje pokrsteného človeka, aby svoju vieru neohrozene vyznával, za svoje kresťanské presvedčenie sa nehanbil a s pomocou darov Ducha Svätého žil životom dobrého, prakticky veriaceho človeka.

         Aby sme sviatosť birmovania – ako i ostatné sviatosti osožne prijímali, je potrebné byť otvoreným pre pôsobenie Božie. Je to ako so zavretými okenicami, ktoré sú príčinou tmy v miestnosti. Ani nepripravené, uzavreté srdce birmovanca nemôže byť naplnené silou Ducha svätého.    

Kristus viackrát sľúbil príchod Ducha Svätého a uskutočnil to na Turíce. Od tohto okamihu apoštoli začali plniť Kristovu vôľu – udeľovali novopokrsteným Ducha Svätého. 

Sv. písmo, kde sa poukazuje na prax vysluhovať birmovku oddelene od krstu: „Keď sa apoštoli, ktorí boli v Jeruzaleme, dopočuli, že Samária prijala Božie slovo, vyslali k nim Petra a Jána. Oni ta zašli a modlili sa za nich, aby dostali Ducha Svätého, lebo na nikoho z nich ešte nezostúpil; boli iba pokrstení v mene Pána Ježiša. Potom na nich vložili ruky a dostali Ducha Svätého“ (Sk 8, 14-17).

Viditeľný znak, úkon pri sv. birmovania je: 

Vkladanie rúk: Biskup na začiatku obradu vystrie ruky nad všetkých birmovancov a modlí sa modlitbu. Vkladanie rúk je gesto, ktoré vždy bolo znamením darov Ducha Svätého.

Krizmácia – mazanie krizmou:

Je viditeľný úkon birmovania, ktorý naznačuje a aj udeľuje dary Ducha Svätého. Biskup maže birmovanca krizmou na čelo v podobe kríža a hovorí tieto slová: „PRIJMI ZNAK DARU DUCHA SVÄTÉHO!“ Pozdravom „Pokoj s tebou“, biskup vyjadruje spoločenstvo jednoty s veriacimi, ktorým sa končí obrad sviatosti každého birmovanca.

Krizma je olivový olej zmiešaný s balzamom a posvätený biskupom na Zelený štvrtok.

Neviditeľné dary pri sviatosti birmovania: 

  • udeľuje dary Ducha Svätého na obranu a žitie viery.
  • prináša vzrast, prehĺbenie a posilnenie krstných milostí.
  • pevnejšie nás zjednocuje s Kristom a Cirkvou.

Prijímateľ birmovania: 

  • musí byť pokrstený.
  • musí mať dospelý vek viery – chcieť prijať a rozumom chápať prijatú sviatosť.
  • je nutné byť v stave milosti, bez ťažkého hriechu. Preto prijíma predtým sviatosť zmierenia. 

Vysluhovateľ birmovania:

Riadnym vysluhovateľom je biskup. Z vážnych dôvodov môže biskup dať dovolenie aj kňazovi. 

Birmovní rodičia:

Podľa prastarého zvyku cirkvi, každý birmovanec má byť vedený k birmovke birmovným rodičom. Birmovný rodič má birmovancovi pomáhať v praktizovaní kresťanského života predovšetkým svojím vlastným príkladom života viery. Birmovný rodič má byť:

  • dostatočne zrelý – vek 16. rokov
  • katolík, ktorý už prijal krst, eucharistiu, birmovanie a žije podľa viery
  • je dobré, ak je aj krstným rodičom, ale nemusí byť

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.